Up 2 Date

Sigaretten en shag in neutrale pakjes vanaf donderdag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sigaretten en shag in neutrale pakjes vanaf donderdag

Sigaretten en shag zullen vanaf donderdag in neutrale pakjes verkocht worden. De pakjes zullen een groenbruine kleur hebben om ze zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Het ministerie van Volksgezondheid wil op deze manier roken ontmoedigen.

Reclameproduct

De gebruikelijke afschrikwekkende foto's en waarschuwende teksten blijven op de pakjes staan. Verder staat alleen de naam van de fabrikant en het type sigaret op het pakje. Op deze manier is rookwaar geen reclameproduct meer, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Winkeliers mogen hun oude voorraad nog gewoon verkopen, maar bij de volgende levering moeten de sigaretten en shag voorzien zijn van een neutrale verpakking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Preventie akkoord

De invoering van deze neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dat heeft als doel dat volwassenen minder gaan roken en kinderen die nu worden geboren er niet mee beginnen.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis beginnen gemiddeld elke dag 75 jongeren onder de 18 jaar met roken. "Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks alle gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken."

Maatregelen

Het is niet de eerste keer dat de overheid rokers wil ontmoedigen. Door de invoering van het Nationaal Preventieakkoord wordt roken steeds onaantrekkelijker gemaakt. Sinds 2020 zijn pakjes sigaretten 1 euro duurder geworden en zijn ze niet meer te zien bij verkooppunten. Ook moeten er steeds meer plekken rookvrij worden zoals: scholen, speeltuinen, kinderboerderijen, sportverenigingen en zorginstellingen.

Ster advertentie
Ster advertentie