Up 2 Date

Jesse Klaver wint Carré-debat, Rutte noemt Pechtold niet klaar voor premierschap en meer

  1. Newschevron right
  2. Jesse Klaver wint Carré-debat, Rutte noemt Pechtold niet klaar voor premierschap en meer

Tijdens het Carré-debat namen acht lijsttrekkers het tegen elkaar op, namelijk Jesse Klaver (GroenLinks), Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Henk Krol (50Plus), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Alexander Pechtold (D66), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP).

DEBAT

In het debat werden vier stellingen besproken, namelijk 'Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft', 'Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd', 'De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar' en 'Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk'.

Winnaar

Jesse Klaver werd door het publiek gekozen als de winnaar van het debat. Alexander Pechtold belandde op plek twee en de huidige minister-president haalde de derde plaats. Jesse Klaver werd vooral gewaardeerd om zijn persoonlijke insteek. Hij viel Buma aan door zijn eigen ervaringen te delen.

"Dat mensen tegen mij zeggen: 'Ik stem niet op jou want jij bent een Marokkaan'. Of 'rot op naar je eigen land'. Daar hoor ik u niet over, meneer Buma."

Verkeerde moment

Volgens de kijkers was Marianne Thieme de verliezer van het debat. De enige vrouwelijke lijsttrekker kreeg wel de kans om de idealen van haar partij duidelijk te maken, maar laat ook weten dat ze geen premierschap ambieert. Diana Matroos vroeg Emile Roemer naar zijn opmerking van zes jaar geleden: ''U kunt veel van me zeggen, maar niet dat ik te vroeg gepiekt heb.'' Hij reageerde: ''Ik heb ongelooflijk gepiekt. Alleen op het verkeerde moment.''

Europa

De discussie tussen Mark Rutte en Alexander Pechtold over de stelling 'Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk' was opvallend. Pechtold verweet de minister dat hij in Nederland spreekt als een PVV'er, maar in Brussel handelt als een D66'er. Rutte haalt uit naar Alexander Pechtold: ''U heeft de ambitie om premier te worden. Het is uitgesloten dat je perfecte oplossingen vindt. Uw reactie laat zien dat u er nog niet aan toe bent.''

Diana Matroos

De politici gingen niet alleen in discussie met elkaar, maar ook met presentatrice Diana Matroos. De meningen waren verdeeld over het harde optreden van Matroos. Zo zou ze de politici te weinig laten uitpraten. Haar houding was opvallend rustiger na de reclame, maar volgens velen was dat niet eerlijk ten opzichte van de andere politici. Aan de andere kant waren sommige kijkers ook erg enthousiast over haar optreden en noemen ze haar zelfs de winnaar van het debat.

Geert Wilders

Geert Wilders deed niet mee aan het debat. Wel kocht hij reclame in, waarin hij een uitspraak van Mark Rutte gebruikt om een statement te maken over moslims in Nederland.

Kritiek

Veel mensen maakten zich kwaad over het ingekochte spotje van Wilders. Want waarom komt hij niet naar het debat en brengt hij wel zo'n controversiële boodschap? Ook de VVD reageerde met een filmpje.

FunX Debat

Op woensdag 8 maart gaan D66, DENK, GroenLinks en de Partij van de Arbeid de strijd met elkaar aan tijdens het FunX Verkiezingsdebat in Den Haag. Hier worden vijf thema's besproken die belangrijk zijn voor jongeren. Het debat is live te volgen via FunX.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie