Up 2 Date

16-jarige koos voor prostitutie: 'Ik heb de mannen die voor mij terechtstaan zelf misleid'

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 16-jarige koos voor prostitutie: 'Ik heb de mannen die voor mij terechtstaan zelf misleid'

Deze week staan er 21 mannen terecht in de rechtbank van Den Bosch voor mensenhandel en ontucht met de minderjarige Sharella. De inmiddels 18-jarige uit Valkenswaard laat in de rechtbank weten dat zij in 2019, op 16-jarige leeftijd, zelf ervoor koos om de prostitutie in te gaan. Ze gebruikte daarvoor het identiteitsbewijs van haar 21-jarige zus uit Rotterdam.

Misleiding

Tijdens politieverhoren verklaart Sharella dat ze het niet eerlijk vindt dat er 18 mannen voor de rechter moeten verschijnen omdat ze betaalde seks met haar hebben gehad. "Ik heb het gevoel dat ik ze aan het verlinken ben. Ik heb de mannen zelf misleid, ik ben een goede leugenaar”, aldus Sharella in het politieverhoor.

Eigen baas

Vandaag staan er drie chauffeurs van Sharella terecht die haar naar seksafspraken brachten. Ook daarover zegt de jonge vrouw dat zij niks te maken hadden met haar werkzaamheden en dus geen loverboys of pooiers zijn. "Ik maakte de afspraken zelf met de klanten en beheerde het geld. Als ik 500 euro verdiende, kreeg de chauffeur 150 euro", laat zij weten.

Dit maakt de zaak voor de rechtbank een stuk ingewikkelder, omdat er geen sprake is van mensenhandel. Toch denkt Shamir Ceuleers, woordvoerder van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), dat Sharella niet zomaar het werk in is gerold. "Heel vaak zien we dat kwetsbare meisjes vaker in sekswerk terecht komen. Vaak hebben ze al een verleden bij jeugdzorg, of ze zijn licht verstandelijk beperkt, of ze hebben te maken met een instabiele thuissituatie. Op zo'n plek kom je niet zomaar, dit ga je niet zomaar doen", laat hij weten aan het AD.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Zwaar leven

De politie kwam Sharella op het spoor na een advertentie op sexjobs.nl. Een undercoveragent maakte een afspraak met Sharella en ontmoette haar in een hotel in Eindhoven. Toen hij haar om een identiteitsbewijs vroeg, kon ze alleen een kopietje overleggen. Dat bleek later van haar 21-jarige zus te zijn.

Ondanks dat Sharella eerder in een politieverhoor verklaarde dat zij een goed leven had dankzij haar sekswerk, gaf ze later toe dat het leven als prostituee voor een 16-jarige heel zwaar is. Sharella verdiende op jonge leeftijd veel geld, maar na drie maanden sekswerk woog ze nog maar 44 kilo. Op dit moment verblijft ze in een jeugdinternaat in Breda.

Straf

Van de 18 mannen die deze week terecht staan in de zaak, vroeg slechts één man naar het identiteitsbewijs van Sharella. Daarom vindt Shamir Ceuleers dat de verdachten, ondanks de verklaring van Sharella, een straf verdienen. "De wet zegt dat je altijd strafbaar bent als je betaalt voor seks met een minderjarige. Het maakt niet uit of je het wist of niet, je bent altijd strafbaar. Helaas zien we in de praktijk dat deze mannen vaak wegkomen met een dag cel en een taakstraf. Wij zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van de klant om het te checken. Als je niet eens vraagt of de moeite doet om het te checken, dan laat het zien dat je geen verantwoordelijk neemt", aldus de woordvoerder tegenover het AD.

Ster advertentie
Ster advertentie