OMG

Bizar: man krijgt slechts vier jaar celstraf voor misbruik eigen kinderen

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. Bizar: man krijgt slechts vier jaar celstraf voor misbruik eigen kinderen

Een 43-jarige vader uit Enkhuizen heeft slechts vier jaar celstraf gekregen voor onder andere jarenlange misbruik van zijn drie kinderen. Dat heeft de rechtbank in Lelystad besloten. Het Openbaar Ministerie had eigenlijk zes jaar geëist, maar de straf is lager uitgevallen. Dat komt omdat de rechtbank vertrouwt op deskundigen, die zeggen dat de kans dat het een tweede keer gebeurt minimaal is.

Zo'n lage straf, wtf?!

Hoe kan het, dat de straf voor zulke misselijkmakende daden zo laag is? De man had, naast het misbruiken van zijn kinderen, ook nog eens kinderporno in zijn bezit die hij soms zelf maakte. Vuurwapens en munitie behoorden ook tot zijn bezittingen.

"Voor ontuchtzaken worden hoe dan ook geen hoge straffen gegeven," dat vertelde een advocaat van het StrafLoket Diekstra Van Der Laan aan FunX.

Sterker nog: de maximale gevangenisstraffen van zes tot twaalf jaar worden bijna nooit opgelegd. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, liet ooit aan de NOS weten dat vaak onduidelijk is hoe rechters bij ontuchtzaken tot hun strafbepaling komen. Bij de helft van de volwassen daders is er zelfs geen sprake van een celstraf, maar slechts een voorwaardelijke straf of een taakstraf.

familieband maakt niks uit

De vader begon met seksueel misbruik toen zijn dochter vijf jaar was en zijn zoons drie en zeven jaar. De man, bij wie psychiaters nu een pedofiele stoornis en een aanpassingsstoornis hebben vastgesteld, maakte ook video's en foto's van de seksuele handelingen die hij bij zijn kinderen verrichte.

Hoewel de jonge slachtoffers van seksueel misbruik vaak nog jaren psychische en fysieke problemen ondervinden, speelt bijvoorbeeld de duur van het misbruik geen rol in de hoogte van de straf. In dit geval maakt ook de familieband tussen de vader en zijn kinderen niet uit in het bepalen van de straf. Apart, als je beseft dat de zorg van de kinderen vaak bij de ouders ligt...

ontucht voor de rechter

Lees hier het rapport van Corinne Dettmeijer over hoe de rechter de hoogte van een straf bepaalt in ontuchtzaken.

Ster advertentie
Ster advertentie