Up 2 Date

Walgelijk vonnis in Spanje: geen groepsverkrachting, maar seksueel misbruik

  1. Newschevron right
  2. Walgelijk vonnis in Spanje: geen groepsverkrachting, maar seksueel misbruik

Vijf Spaanse mannen die een 18-jarige vrouw dwongen tot seks, zijn niet veroordeeld voor verkrachting. De rechter oordeelde dat er wel sprake was van seksueel misbruik, maar dat het meisje zich te passief gedroeg om te spreken van verkrachting. Betogers zijn kwaad om de beslissing van de rechter en gaan massaal de straat op.

GROEPSVERKRACHTING

De mannen duwden het meisje in 2016 een gebouw in, nadat ze van een festival naar huis liep. Daar werd ze gedwongen tot seksuele handelingen met ieder van hen. De mannen tussen de 27 en 30 jaar maakten hier telefoonopnames van. De beelden werden gebruikt als 'bewijs': ze heeft haar ogen dicht en verzet zich niet zichtbaar.

Lachend over straat

Ze verklaarde zelf verlamd te zijn van angst. Ze was zo bang en hoopte dat het snel voorbij zou zijn en wist niet wat ze moest doen. En er wordt nog meer 'tegenbewijs' verzameld. De daders huurden een priv├ędetective in om het slachtoffer te volgen. Omdat zij enkele dagen na de gebeurtenis al lachend over straat ging, zou ze niet getraumatiseerd kunnen zijn. De rechter voegde de foto's aan het dossier toe en namen het mee in hun beslissing.

Verkrachting vs. seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 22 jaar voor verkrachting. De rechtbank oordeelde echter dat er geen sprake was van verkrachting, maar enkel van seksueel misbruik. Al stemde ze niet in met seks, volgens de rechter was er geen sprake van geweld. De daders werden veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar. Een van de drie rechters pleitte zelfs voor vrijspraak. Beide partijen gaan in hoger beroep.

Ster advertentie
Ster advertentie