Priscilla werd slachtoffer van verkrachting als gevolg van fake-accounts
- News
- Priscilla werd slachtoffer van verkrachting als gevolg van fake-accounts
'Het hebben van een fake-account is doodnormaal.' Dat was de stelling die deze week in CritiX besproken werd. Het hebben van fake-accounts lijkt misschien onschuldig, maar het kan vergaande gevolgen hebben. Dat bewijst Priscilla wel. Zij werd dankzij fake-accounts tot twee keer toe slachtoffer van verkrachting. Ze belde naar de studio en gaf alle FunX-luisteraars letterlijk een wake-up call: "Doe het gewoon never nooit niet, wees jezelf, je bent perfect zoals je bent, ga niet lopen faken."
Fake datingprofielen
Het is een bizar verhaal waarmee Priscilla naar FunX-dj Ingrid belde. Ze vertelde dat ze op school gepest werd en haar pesters fake-accounts van haar aanmaakten op meerdere datingsites. Onder haar naam en met haar foto's op het profiel, voerden de fakers allerlei pikante gesprekken. "Ze hadden tegen de mannen gezegd dat ik door middel van seks aan een baan wilde komen. Ik wist van niks en liep nietsvermoedend over straat, toen ik opeens een steeg werd ingetrokken en bruut verkracht werd."
Opnieuw slachtoffer
Daar hield het echter niet bij op: "Het werd nog erger." De nepprofielen bleven Priscilla achtervolgen. Op zestienjarige leeftijd werd ze opnieuw slachtoffer van verkrachting. Ze werd gelokt naar een plek waar ze een auditie zou hebben, maar werd daar door drie mannen verkracht.
"Het is ook niet zo dat het opeens was afgelopen. Ze hebben mij vaker gevonden, lastiggevallen en gestalkt. Ze wisten mijn echte naam. Ze konden me overal vinden. Het is echt even een tijd zo doorgegaan."
hengelen naar fakers
Iemand die iets aan al die nepprofielen op dating-apps doet, is Eef. Onder het Twitteraccount PippiZeurkous exposet zij fakers op Tinder. Ze begon daar deze zomer mee, toen ze per toeval een faker tegenkwam. Soms houdt ze de mannen voor de gek en begint ze een praatje, maar soms confronteert ze de mannen er ook meteen mee. Ze deelt de gesprekken op Twitter, maar zoekt verder niet uit wie er echt achter het nepprofiel zit.
"Het gebeurt echt heel vaak. Ik kan een hele avond op de bank liggen met Tinder en dan komt het catfishen me op een gegeven moment de neus uit."
Aandacht
Toch snapt Eef ook wel waarom die nepprofielen er zijn. Volgens haar is het begrijpelijk dat mannen (en vrouwen) die in het dagelijks leven weinig aanspraak hebben, wat aandacht willen. Apps als Tinder zijn nu eenmaal gebaseerd op uiterlijk. Je swipet immers alleen naar rechts als de foto je aanspreekt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Films, Series & TV
Netflix-docu over witte vrouw die fakete dat ze Afro-Amerikaans wasOMG
Vrienden catfishen vriend op Tinder en SnapchatFunX
Cellen delen in een oude gevangenis: de heftige realiteit van gevluchte jongerenFunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"