Up 2 Date

Drone redt voor het eerst menselijk leven na hartaanval

foto: Twitter: EverdroneUAS
  1. Newschevron right
  2. Drone redt voor het eerst menselijk leven na hartaanval

In Zweden heeft een drone voor het eerst in de geschiedenis een mensenleven gered na een hartaanval. De drone, uitgepakt met defibrillator, redde begin december het leven van 71-jarige man die een hartaanval kreeg terwijl hij sneeuw aan het scheppen was.

Drone met defibrillator

Een dokter, Mustafa Ali, reed op weg naar zijn werk in het plaatselijke ziekenhuis van Trollhättan toevallig langs toen hij de bejaarde man ineengezakt op zijn oprit zag liggen. De arts had meteen door dat het goed mis was en ontdekte dat de man geen hartslag meer had. Ali begon met de reanimatie terwijl hij een voorbijganger riep om hulpdiensten te bellen.

"Slechts enkele minuten later zag ik iets boven mijn hoofd vliegen. Het was een drone met een defibrillator", aldus Ali over het voorval in gesprek met Everdrone, de ontwikkelaars van de drone. De arts paste snel een behandeling met de defibrillator toe, waarna de 71-jarige met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Inmiddels is de man volledig hersteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dankbaar

De 71-jarige patiënt is enorm dankbaar dat de drone bestaat. "Als de drone er niet was geweest, was ik hier nu waarschijnlijk niet meer geweest." Volgens Everdrone worden elk jaar 275.000 patiënten in Europa en 350.000 in de VS getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Ongeveer 70 procent daarvan gebeurt in huizen zonder AED's ter plaatse en de overlevingskans daalt met 7-10% met elke minuut na de instorting. Momenteel kunnen de drones van Everdrone 200.000 inwoners in Zweden bereiken, maar naar verwachting zal de drone op meerdere locaties in Europa worden gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie