OMG

Voortvluchtige maffiabaas na 20 jaar opgepakt dankzij Google Street View

foto: Google Maps
  1. Newschevron right
  2. Voortvluchtige maffiabaas na 20 jaar opgepakt dankzij Google Street View

De Siciliaanse politie heeft onlangs eindelijk maffiabaas Gioacchino Gammino (61) kunnen oppakken, een veroordeelde moordenaar die op de lijst van meest gezochte Italiaanse criminelen staat. De man was al bijna twintig jaar op de vlucht, maar is nu gepakt dankzij Google Maps. De politie had al ontdekt dat hij in Spanje woonde en kwam op de Street View-functie een beeld tegen waarop hij rustig voor een groentewinkel met iemand staat te kletsen.

Ontsnapt uit de gevangenis

Het verhaal van Gammino klinkt als het script van een nieuwe Netflix-serie. Als lid van een beruchte Siciliaanse maffiabende werd hij in de jaren 80 en 90 meerdere keren gearresteerd voor moord en andere misdrijven. Hij zat sinds 1998 een levenslange gevangenisstraf uit in Rome, maar in 2002 wist hij te ontsnappen uit de gevangenis toen daar filmopnames werden gemaakt.

Gammino vluchtte naar Spanje, veranderde zijn naam in Manuel en ging in het stadje Galapagar, vlakbij Madrid, aan de slag als kok. Ook opende hij een groente- en fruitwinkel, genaamd El Huerto de Manu (De Moestuin van Manu).

Foto van de kok

Wat Manuel, oftewel Gammino, naast Google Maps nog meer heeft verraden, is zijn werk in het restaurant met de naam Cocina de Manu (Keuken van Manu). Die bevindt zich vlakbij zijn groentewinkel. Op de website daarvan staat namelijk een foto van Gammino als kok, te herkennen aan het litteken op zijn kin. Een Siciliaans gerecht op de menukaart maakte het plaatje compleet: de politie wist waar ze moesten zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hoe hebben jullie me gevonden?'

De arrestatie vond vorige maand al plaats, maar de krant La Repubblica komt er nu mee naar buiten. Zij melden dat Gammino bij zijn arrestatie verbaasd zou hebben gereageerd. "Hoe hebben jullie me gevonden? Ik heb mijn familie al tien jaar niet gebeld!" Hij wordt nu uitgeleverd aan Italiƫ, waar hij alsnog een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten.

Hulp van Google Maps

"Het is niet zo dat we onze dagen doorbrengen met het doorspitten van Google Maps om voortvluchtigen te vinden", aldus openbaar aanklager en onderzoekleider Francesco Lo Voi tegen The Guardian. "Er gingen vele lange onderzoeken aan vooraf, die ons naar Spanje leidden. We waren op de goede weg en Google Maps bevestigde ons onderzoek."

Kookvideo's

Het opmerkelijke verhaal van Gammino doet denken aan de arrestatie van maffialid Marc Feren Claude Biart. De Italiaanse politie en Interpol waren al sinds 2014 naar de man op zoek en vonden hem vorig jaar uiteindelijk omdat hij vanaf de Dominicaanse Republiek kookvideo's op YouTube postte.

Ster advertentie
Ster advertentie