Up 2 Date

Vodafone lanceert vandaag 5G in ruim de helft van Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vodafone lanceert vandaag 5G in ruim de helft van Nederland

Het is zover: vanaf vandaag stelt VodafoneZiggo 5G beschikbaar in een gedeelte van Nederland. Het 5G-netwerk zouden eigenlijk pas in of na de zomer geactiveerd worden, maar VodafoneZiggo wilde de concurrentie van andere providers voor zijn.

5G-netwerk

Het 5G-netwerk wordt in 'ruim de helft van Nederland' beschikbaar gesteld. De effecten zijn voorlopig nog beperkt. Je kunt alleen van 5G gebruikmaken als je een toestel hebt dat het nieuwe netwerk ondersteunt. Ook ligt de snelheid nog niet veel hoger dan bij 4G. Er is volgens VodafoneZiggo een verschil van tien procent.

Zomer

De bedoeling was dat het 5G-netwerk pas deze zomer uitgerold zou worden, omdat de frequentiebanden nog geveild moeten worden. De 5G-stralingen hebben namelijk frequenties nodig om zich op voort te kunnen bewegen, en die frequenties worden gekocht door bedrijven zodat zij 5G kunnen aanbieden aan consumenten. VodafoneZiggo gaat voorlopig eerst gebruikmaken van een frequentieband waar voorganger 4G op werkt.

Brand

Er wordt al maandenlang flink geprotesteerd door anti-5G-activisten die tegen het uitrollen van het nieuwe, draadloze netwerk zijn. In totaal werden er de afgelopen weken twintig keer zendmasten in de fik gestoken. Vannacht brak er opnieuw brand uit in een zendmast. Dit keer in een bosgebied in Flevoland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen reden

Ondanks de protesten heeft VodafoneZiggo toch besloten vandaag het 5G-netwerk aan te kondigen. De provider maakt zich wel zorgen om de anti-5G-acties, maar blijft zich aan de eigen plannen houden. "Desinformatie over 5G en sabotage van zendmasten" vindt het bedrijf geen reden om te wachten met het aanzetten. Het telecombedrijf verwacht deze zomer een landelijke 5G-dekking te realiseren.

Ster advertentie
Ster advertentie