Up 2 Date

Nieuw-Zeeland biedt gratis menstruatieproducten aan op scholen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nieuw-Zeeland biedt gratis menstruatieproducten aan op scholen

Vanaf juni krijgen alle leerlingen in Nieuw-Zeeland gratis toegang tot menstruatieproducten. Er zijn namelijk leerlingen die soms niet naar school kunnen gaan, omdat ze geen geld hebben voor tampons en maandverband. Dit heet menstruatiearmoede: een probleem waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt.

De cijfers

De cijfers zijn dan ook niet mis: zo’n 95.000 Nieuw-Zeelandse jongeren tussen de 9 en 18 jaar blijven tijdens hun ongesteldheid weleens thuis, omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten, meldt The Guardian. Dat moet echt niet meer kunnen, vindt premier Jacinda Ardern: "Jonge mensen mogen hun opleiding niet missen voor iets dat zo normaal is voor de helft van de bevolking."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet het enige land

Nieuw-Zeeland is niet het enige land dat stappen zet om menstruatiearmoede tegen te gaan. In Schotland is er eind november 2020 unaniem een wet aangenomen om de producten gratis te maken voor alle vrouwen die het nodig hebben. Ook in Engeland voorzien scholen leerlingen in sanitaire producten.

Kranten, doeken of luiers van kinderen

Ook in Nederland bestaat menstruatiearmoede: 1 op de 10 vrouwen tussen de 12 en 25 jaar geeft aan soms te weinig geld te hebben voor tampons of maandverband, blijkt uit onderzoek van Plan International.

Youssef en Vanessa spraken er destijds over met Marthe de Win van feministisch platform De Bovengrondse, die ook onderzoek deed naar menstruatiearmoede in Nederland. Zij vertelde dat sommige vrouwen tijdens hun ongesteldheid (bij gebrek aan menstruatieproducten) gebruikmaken van kranten, doeken of soms zelfs luiers van kinderen. Ook gaf zij aan dat er een dubbel taboe rust op menstruatiearmoede: "Het is zowel een taboe op armoede, dat wordt al moeilijk besproken. Daarbovenop heb je een taboe op menstruatie en menstrueren."

Automaten op openbare plekken

Of er in Nederland ook gratis menstruatieproducten komen, moet nog blijken. PvdA-politicus Lilianne Ploumen pleit er in ieder geval wel voor: zij wil dat er op openbare plekken (zoals bibliotheken en scholen) automaten komen te hangen waar je gratis producten uit kan halen.

Ster advertentie
Ster advertentie