Jongerenorganisaties willen 50 miljoen euro voor betere stageplekken
- News
- Jongerenorganisaties willen 50 miljoen euro voor betere stageplekken
Coalitie-Y, de millennial jongerenbeweging van Nederland, wil samen met de PvdA meer geld voor stages en leerbanen. Op dit moment is er namelijk een tekort van 19.000 aan dit soort plekken. Een investering van 50 miljoen euro moet ervoor zorgen dat in elk geval 12.000 jongeren aan het werk kunnen. En dat is hard nodig, want door corona wordt met name de jongere generatie financieel hard geraakt.
Grotere kans op werkloosheid
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er ruim honderdduizend jongeren minder gaan werken door de coronacrisis. Deze jongeren werken vaak als flexwerker en in de horeca, dus de kans is groot dat zij als eerste zonder werk komen te zitten. Inmiddels is de horeca alweer enige tijd geopend en wordt er weer gewerkt, maar met een tweede golf voor de deur en een aangepast horecabeleid in de Randstad, lopen de kansen op meer werkuren weer terug.
Never ending quarantine
Verschillende uitbraken in studentenhuizen zorgen ook nog eens voor zogenaamde 'stapelquarantaines', dat meldde Volkskrant vorige week. Stel een huisgenoot raakt besmet, dan moeten alle huisgenoten in quarantaine. Maar wat nou als die persoon weer beter is en de volgende wordt ziek? In een studentenhuis met twaalf personen is de kans op besmetting al gauw groot en is het waarschijnlijk dat de isolatieperiode zich niet beperkt tot twee weken.
Naast dat jongeren deze crisis sneller inkomen mislopen, is er ook een flink tekort aan stage- en leerplekken, met name in de Randstad. Volgens samenwerkingsverband Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hebben bedrijven door de crisis geen tijd om mbo-studenten te begeleiden. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) stelde daarom al voor om twee stagiairs op één stageplek te zetten, of stagiairs op zaterdag mee te laten draaien.
Actieplan
Jongerenbeweging Coalitie-Y wil nu gerichtere acties om jongeren aan het werk te krijgen. Jongeren die thuis in de bijstand zitten moeten bijvoorbeeld een leerwerkaanbod krijgen van de gemeente. Ook willen de jongerenclub en de PvdA dat mbo-leerlingen worden gestimuleerd om een jaar langer op school te blijven om hun kans op werk te vergroten. Daarvoor zal wel het collegegeld voor hbo en universiteit omlaag moeten, om doorstuderen aan te moedigen. Tot slot kan de overheid extra leerplekken en startesfuncties creëren waar jongeren kunnen werken.
Ook moet de bijstandsuitkering voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar omhoog: van 253 euro per maand, naar 1025 zoals die voor volwassenen geldt. Dat moet schulden onder jongeren tegengaan.
Donderdag praat de Tweede Kamer over de aanpak van de jeugdwerkloosheid.