Up 2 Date

Coronatoegangsbewijs wordt mogelijk na 1 november verlengd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronatoegangsbewijs wordt mogelijk na 1 november verlengd

Het ziet ernaar uit dat het coronatoegangsbewijs mogelijk na 1 november nog steeds gehanteerd zal moeten worden in de horeca en de cultuursector als de druk op de zorg niet afneemt. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen bij het demissionaire kabinet.

Onverstandig

Volgens de bronnen vindt het demissionaire kabinet het met de huidige coronacijfers onverstandig om de coronapas volledig af te schaffen. Het zou namelijk nog onduidelijk zijn welk effect het seizoen, het aantal ongevaccineerden en de situatie in de zorg zal hebben op het aantal coronagevallen. Daarnaast zou het lastig zijn om na de afschaffing van de coronapas weer terug te grijpen naar de maatregel.

Mogelijke versoepelingen

Waarschijnlijk zal het demissionaire kabinet op 5 november meer duidelijkheid geven over welke coronamaatregelen verlengd of geschrapt zullen worden. Mogelijk worden de coronamaatregelen voor concertzalen en evenementenlocaties wel versoepeld. Momenteel mag 75 procent van de maximale capaciteit van een concertzaal of evenementenlocatie benut worden. Als de coronacijfers het toelaten zal niet alleen deze maatregel geschrapt worden, maar ook de beperkte sluitingstijd tussen 12 uur 's nachts en 6 uur 's morgens. Dat zou betekenen dat nachtclubs eindelijk weer open kunnen gaan. Daarnaast bestaat er een kans dat de pas wordt afgeschaft in de kunst- en cultuursector en alleen verplicht wordt vanaf een bepaalde groepsgrootte.

Advies van OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) komt op 1 november met een advies. Op basis daarvan zal het demissionaire kabinet mogelijk op 5 november het besluit bekendmaken. Vooralsnog zijn het aantal positieve coronagevallen volgens het OMT niet zorgwekkend, maar verschillende OMT-leden vrezen dat dit snel zou kunnen veranderen.

Ster advertentie
Ster advertentie