Up 2 Date

Twijfel en onduidelijkheid: wordt Catalonië nu wel of niet onafhankelijk?

foto: Pixabay: Makamuki0
  1. Newschevron right
  2. Twijfel en onduidelijkheid: wordt Catalonië nu wel of niet onafhankelijk?

Wordt Catalonië nu onafhankelijk of niet? Tijdens het referendum begin deze maand, stemde 90% van de Catalanen voor onafhankelijkheid. Een gewonnen strijd, zou je denken. Maar toch niet...

ONWETTIG

De premier van Catalonië, Carles Puigdemont, zag de uitslag als een overwinning: ''Vandaag heeft Catalonië het recht verworven een onafhankelijke staat te worden.'' Toch is dat helemaal niet waar. Catalonië heeft een zelfbestuur, maar valt nog wel onder het beleid van Spanje. Catalonië is een autonome regio, met als hoofdstad Barcelona. Daarom is Catalaans ook erkend als 'nationaliteit'. Volgens de grondwet bestaat er echter maar één natie: het Koninkrijk Spanje. De Spaanse premier noemt het referendum onwettig, omdat het niet voldoet aan de regels in de grondwet.

Rijke regio

Maar waarom willen Catalanen eigenlijk onafhankelijk worden? Catalonië behoort tot één van de drie welvarendste regio's in Spanje. Omdat de welvaart zich niet 'uitbetaald', is er een groot deel van de inwoners die eist dat Catalonië wordt erkend als land op zich. Maar dat is niet alles. Catalanen zijn heel trots op hun eigen regio: ze hebben een eigen volkslied, feestdagen, vlag en taal. De stap naar een 'eigen land' is volgens velen dan ook niet meer dan logisch.

Deadline

Paugdement beloofde aan zijn inwoners dat hij bij een overwegende ja-stem, de onafhankelijkheid zou uitroepen. Rajoy stelde daarop een deadline: vanmorgen moest Paugdement bekendmaken wat hij met de regio van plan is. Als hij onafhankelijkheid uit zou roepen, zou Rajoy het zelfbestuur van Catalonië ontbinden. Paugdement bleef echter vaag in zijn brief. Hij laat weten dat hij opnieuw in gesprek wil gaan met het Spaanse parlement. Het is dus nog steeds niet duidelijk of er echt een afsplitsing gaat plaatsvinden...

Niet Nieuw

Hoewel er nu veel nieuws verschijnt over de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië, is het absoluut niets nieuws. De discussie over de onafhankelijkheid begon in 2006. De Partido Popular (PP) diende toen een verzoek in tot herziening van de term 'natie' voor Catalonië. De omschrijving van een natie (Catalonië) binnen een natie (Spanje) zou in tegenstrijd zijn met de grondwet. De eerste grondwetswijzigingen kwamen pas in 2010, maar officieel is Catalonië nog steeds onderdeel van Spanje.

Bekijk hieronder het verloop van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd:

Ster advertentie
Ster advertentie