Up 2 Date

Vijf verdachten opgepakt in onderzoek naar dood Bas van Wijk

foto: Facebook: Bas van Wijk
  1. Newschevron right
  2. Vijf verdachten opgepakt in onderzoek naar dood Bas van Wijk

De politie heeft gisteren vijf mensen opgepakt in het onderzoek naar de dood van de 24-jarige Bas van Wijk. Hij werd afgelopen zaterdag doodgeschoten op een strandje in park De Oeverlanden bij Amsterdam. Volgens getuigen gebeurde dat nadat hij ingreep bij de diefstal van een duur horloge.

Vijf mannen uit Amsterdam

In Zandvoort zijn twee mannen van 26 en 20 jaar uit Amsterdam aangehouden. Op verschillende plekken in Amsterdam werden de andere verdachten opgepakt: een 20-jarige, een 19-jarige en een 18-jarige man uit Amsterdam. Zij zitten momenteel vast in volledige beperkingen en de politie laat dan ook nog niks weten over waar ze precies van worden verdacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet duidelijk

Het scenario dat Bas is neergeschoten nadat hij een groepje mannen aansprak op het stelen van een horloge is nog niet door de politie bevestigd. "Het is nog niet 100 procent duidelijk wat er in het park is gebeurd. Daarom sluiten we andere scenario's niet uit", aldus politiewoordvoerder Marijke Stor tegen de NOS. "We roepen iedereen met beelden of informatie op om die met ons te delen."

Stille tocht

Bas werd na geraakt te zijn door meerdere kogels gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Het was de 18-jarige Salim, toevallig aanwezig en in het bezit van een EHBO-diploma, die hem te hulp schoot. Aan AT5 vertelt hij geschrokken te zijn door de houding van andere omstanders: "Dat iemand daar ligt en dat je dan een filmpje maakt. Dat gaat er bij mij niet in."

Morgen, vrijdag 14 augustus, is er een stille tocht voor Bas georganiseerd. Zijn familie heeft laten weten dat iedereen "die vanuit zijn of haar hart aan de tocht wil deelnemen" welkom is.

Demonstratie

Op social media vragen veel mensen aandacht en gerechtigheid voor de zaak van Bas onder de hashtag #GerechtigheidVoorBas. Ze vinden dat er te weinig politieke aandacht is en dat er te weinig actie wordt ondernomen. Aanstaande zondag is er om 12:00 uur een demonstratie aangekondigd in Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie