Up 2 Date

Ophef om racistische campagne Dolce & Gabbana

foto: Twitter: Dolce & Gabbana
  1. Newschevron right
  2. Ophef om racistische campagne Dolce & Gabbana

De nieuwe campagne van Dolce & Gabanna genaamd DG Loves China heeft tot veel ophef geleid. Het Italiaanse modemerk plaatste drie video's waarin te zien is hoe een Aziatisch model op een onhandige manier met stokjes Italiaanse gerechten probeert te eten. Volgens veel mensen zijn de video's beledigend en racistisch. De vloedgolf aan boze reacties heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de Chinese overheid de geplande modeshow van D&G in Shanghai heeft gecanceld.

Video's

In de video's, die inmiddels van de social media-accounts van D&G zijn verwijderd, eet het Aziatische model al giechelend en op onhandige wijze een pizza, een bord spaghetti en een supergrote cannelloni met stokjes. Daarbij is een mannelijke voice-over te horen die Italiaanse woorden verkeerd uitspreekt en ongepaste opmerkingen maakt als: "Dit is nog steeds veel te groot voor jou, toch?"

Boodschap

Het populaire Instagramaccount Diet Prada deelde een bericht waarin gedetailleerd uitgelegd wordt waarom deze video's zo beledigend zijn. Het account beschuldigt Dolce & Gabbana ervan wanhopig te zijn om geld te verdienen in China. "Ze schilderen hun doelgroep op een vermoeiende en stereotyperende manier af als mensen die lomp zijn, geen cultuur hebben en niet begrijpen hoe ze buitenlands eten horen te eten." Volgens het account slaat het modemerk de plank volledig mis.

"Voor wie is deze video eigenlijk? Het probeert de Chinezen te bereiken, maar in plaats daarvan wordt er de spot met hen gedreven. Zo is het moderne China niet... Het is een grap voor eigen vermaak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

gewoon onbeschaafd...

Om het allemaal nog erger te maken, heeft Diet Prada DM's van Stefano Gabbana gepubliceerd die hij naar een Aziatische vrouw stuurde. Zij stuurde haar ongenoegen over de video's naar hem. In de DM's reageert de designer geïrriteerd en beschuldigt hij Chinezen van het eten van honden en noemt hij China 'het land van de shit'.

of gehackt?

Op het Instagramaccount van Dolce & Gabbana staat inmiddels een verklaring dat zowel het account van het bedrijf als het account van Stefano Gabbana gehackt was.

Not me

Sommige Chinese modellen die mee zouden lopen in de show van D&G, lieten via social media weten de show te boycotten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie