Up 2 Date

Vanaf dit jaar geen praalwagens meer op Zomercarnaval

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vanaf dit jaar geen praalwagens meer op Zomercarnaval

Het ziet ernaar uit dat bezoekers van het Zomercarnaval vanaf dit jaar afscheid moeten nemen van de kleurrijke praalwagens met dansende deelnemers. Dit jaar rijden er namelijk alleen muziekwagens met dj's mee. De reden voor het ontbreken van praalwagens is het gebrek aan loodsen in Rotterdam.

"Goed voor Rotterdam"

"Er zijn geen loodsen meer beschikbaar in de stad. Dat is goed voor Rotterdam, want bedrijventerreinen worden herontwikkeld ten bate van woningen, maar minder goed voor ons. Want als er geen loodsen zijn, hebben wij geen ruimte om de praalwagens in op te bouwen", aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux tegenover het AD.

'Enorme zoektocht'

Tot en met 2019 konden bezoekers tijdens de straatparade doorgaans sierlijke praalwagens aanschouwen waarop queens stonden te dansen. Hoewel het tot die editie van het festival altijd lukte om een loods te vinden, was het volgens Dutrieux toen al een 'enorme zoektocht'. "In 2019 zaten we zelfs in een pand in de Botlek. Veel te ver weg van de bewoonde wereld. Daarom hebben we definitief afscheid genomen van de praalwagens. Het is niet meer te doen."

Afzonderlijk bouwen niet mogelijk

De festivaldirecteur legt ook uit dat het niet mogelijk is om de praalwagens los van elkaar te bouwen. Volgens Dutrieux zou dat de eenheid in de weg staan en moeten de praalwagens aan strenge veiligheidseisen voldoen, die eventueel uit het oog verloren raken als mensen zelf praalwagens gaan bouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie