Up 2 Date

Man moet ex-vrouw 204.000 euro betalen voor 25 jaar huishoudelijk werk

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Man moet ex-vrouw 204.000 euro betalen voor 25 jaar huishoudelijk werk

Een Spaanse man moet zijn ex-vrouw maar liefst 204.000 euro betalen voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk, zo meldt El País. De vrouw nam gedurende hun huwelijk de zorg voor hun twee dochters en alle huishoudelijke taken op zich, terwijl de man de kostwinner van het gezin was. Dat terwijl het in de Spaanse wet is vastgelegd dat beide partners evenveel lasten moeten dragen in het huwelijk.

Vermogen opgebouwd

De twee stapten in 1995 in het huwelijksbootje, maar waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd. Sindsdien bouwde de man een succesvolle carrière op als ondernemer. Zo begon hij verschillende sportscholen en runde hij een olijfboerderij. "Zij was zijn schaduw en stelde hem in staat om te groeien in zijn carrière. Daardoor wist hij een behoorlijk vermogen op te bouwen, terwijl zij haar carrière opofferde", aldus haar advocaat Marta Fuentes. De vrouw mocht door de jaren heen wel werken in de sportscholen van de man, maar werd daar nooit voor betaald.

Erkenning

Toen de vrouw in 2020 een scheiding aanvroeg, kwam ze met lege handen te staan, terwijl de man een aanzienlijk vermogen had opgebouwd. Ze besloot na de scheiding haar ex-echtgenoot voor de rechter te slepen, omdat ze erkenning wilde voor haar huishoudelijke werk gedurende hun huwelijk.

De rechter stelde haar in het gelijk, aangezien het huishoudelijke werk geldt als bijdrage in het huwelijk. Ook bezat het koppel meer dan genoeg financiële middelen om de lasten van het huwelijk gelijk te verdelen. "Ze heeft, net als veel andere vrouwen, haar leven gewijd aan haar dochters, terwijl haar man de tijd kreeg om zijn carrière op te bouwen. Het is belangrijk dat ze wordt erkend en dat we inzien dat de tijd die ze heeft besteedt aan haar hun gezin in plaats van haar professionele leven waarde heeft", aldus haar advocaat.

Alimentatie en pensioenvergoeding

Onderdeel van de schadevergoeding van 204.000 euro is een pensioenvergoeding van 500 euro. Daarnaast moet de man ook alimentatie betalen omdat ze twee dochters hebben, waarvan één nog minderjarig is. De advocaat van de man heeft al aangegeven dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

Ster advertentie
Ster advertentie