Up 2 Date

Turkse troepen vallen Noord-Syrië binnen: wat is er aan de hand?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Turkse troepen vallen Noord-Syrië binnen: wat is er aan de hand?

Turkse troepen zijn woensdag Noord-Syrië binnengevallen met verschillende bombardementen. Operation Peace Spring, zoals Turkije de operatie noemt, heeft als doel een veilige bufferzone te creëren in Noord-Syrië. Dit zodat de Syrische vluchtelingen in Turkije terug naar hun land kunnen. Turkije wil dat gebied ook bevrijden van de Koerdische strijdgroepen die daar aanwezig zijn, omdat Erdogan hen als terroristen ziet. De mensen in dat gebied zien het weer als een etnische zuivering. Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr vertelde er meer over in Start met Fernando.

Trump

Daisy vertelt dat alles komt door het plotselinge en onverwachte vertrek van Amerikaanse troepen in het gebied. Dat gebeurde na een gesprek tussen president Trump en Erdogan afgelopen weekend. Door de aanwezigheid van de VS kon Turkije de Koerdische strijdgroepen niet aanvallen, omdat de twee landen NAVO-partners zijn. Na het belletje besloot Trump zijn troepen terug te trekken: “De Koerden hebben veel geld en materiële steun van ons gehad, maar het is tijd dat Amerika stopt met lokale stammenoorlogen.” Twee dagen later viel Turkije binnen.

Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen beargumenteert Trump door te zeggen dat de Koerden in de Tweede Wereldoorlog niet meehielpen tijdens de invasie van Normandië. Hij dreigde daarnaast de Turkse economie volledig te vernietigen als Turkije iets doet wat volgens hem niet door beugel kan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bedreiging

Het gebied is op dit moment in handen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) dat geleid wordt door de Koerdische militie YPG uit Syrië. Jarenlang vochten zij samen met de VS als bondgenoot tegen Islamitische Staat (IS) met de val van het kalifaat als gevolg. Nu dat de VS zich heeft teruggetrokken voelen zij zich verraden. Volgens Erdogan zijn er nauwe banden tussen de Syrische Koerden van de YPG en de Turkse Koerden van PKK. Beide groeperingen worden door Turkije gezien als terroristische organisaties. Erdogan ziet hen dan ook als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Van die twee organisaties staat overigens alleen de PKK op de Europese en Amerikaanse terreurlijst.

Beeld: NOS

Islamitische STaat

Mensen zijn angstig voor wat er komen gaat en burgers zijn op de vlucht geslagen. De Koerdische strijdgroepen in het gebied kondigden aan de strijd aan te gaan met de Turkse troepen, maar daar schuilt nog een ander groot probleem achter. Daisy legt uit:

De Koerdische strijdgroepen bewaken nu de kampen waar IS-strijders gevangen zitten. Nu hebben zij het echter ook heel druk met de strijd tegen de Turkse troepen. Als ze moeten kiezen, kiezen ze misschien wel voor hun strijd tegen de Turken en wordt de bewaking van die kampen veel minder. Dat is dus heel gevaarlijk, omdat het zou kunnen gebeuren dat gevangenen vrijkomen of ontsnappen. Het is wat dat betreft een hele gevaarlijke situatie. Niet alleen voor dat gebied, maar ook voor de rest van de wereld.”

Ster advertentie
Ster advertentie