Rutte geïrriteerd tijdens sms-debat: "Als er geen vertrouwen is, ga ik wat anders doen"
- News
- Rutte geïrriteerd tijdens sms-debat: "Als er geen vertrouwen is, ga ik wat anders doen"
In de Tweede Kamer vindt vandaag een debat plaats over de oude Nokia van Rutte. De premier kreeg forse kritiek van Kamerleden nadat de Volkskrant gisteren bekendmaakte dat hij doorgaans zijn berichten wist omdat zijn telefoon niet over voldoende opslagcapaciteit zou beschikken.
Niet belangrijk genoeg
Uit het artikel van de Volkskrant bleek dat Rutte zelf bepaalde welke berichten bewaard moesten worden en welke verwijderd konden worden omdat ze niet belangrijk genoeg waren. Naar eigen zeggen hield de premier zich daarmee aan de richtlijnen, maar daar zijn de meningen over verdeeld in de Tweede Kamer. De berichten van bewindspersonen moeten volgens de wet altijd opvraagbaar zijn. Afgelopen woensdag liet Rutte al weten dat het niet meer mogelijk is om de berichten terug te halen via de provider.
"Wat anders doen"
De premier zei vandaag in het debat dat hij met het wissen van sms'jes niks onrechtmatigs heeft gedaan. Daarnaast heeft hij ook niet de intentie om inzicht te geven in zijn afwegingen om bepaalde berichten te verwijderen of te bewaren. "Ik heb mij van a tot z aan de letter, maar ook de geest van de wet gehouden. Als er geen vertrouwen is, ga ik wat anders doen."
Patroon
Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver past het verwijderen van berichten in een patroon van de minister-president. "Het patroon dat het bonnetje van de Teevendeal niet te vinden was. Het patroon van geen actieve herinnering aan de functie elders voor Pieter Omtzigt." Ook Kamerlid Marijnissen is niet te spreken over het handelen van Rutte. "Ga eens vragen aan de slachtoffers van het toeslagenschandaal of de mensen in Groningen waarom het vertrouwen in de politiek gedaald is."
'Veel te ingewikkeld'
Volgens de Volkskrant had Rutte in de eerste helft van 2020 41 sms'jes laten archiveren door zijn ambtenaren. Volgens de premier waren dat allemaal berichten die te maken hadden met de coronacrisis. "Er is toen nauwelijks ge-sms't. We waren in permanent crisisoverleg." Ook zegt hij dat de materie 'veel te ingewikkeld' was om te bespreken in korte sms'jes. Daarom zou hij vaak direct contact hebben gehad met RIVM-directeur Jaap van Dissel.
"Dat gaan we niet doen"
Verschillende partijen eisen dat Rutte inzicht geeft in hoeveel sms'jes hij heeft ontvangen en hoeveel er daarvan zijn bewaard. De premier zegt echter dat "we dat niet gaan doen" en geeft aan morgen schriftelijk terug te komen op zijn reden om die informatie niet vrij te geven.