Up 2 Date

De Nederlandsche Bank gaat eigen slavernijverleden onderzoeken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Nederlandsche Bank gaat eigen slavernijverleden onderzoeken

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat hun eigen betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden onderzoeken. Dat heeft de centrale bank bevestigd nadat Vrij Nederland erover schreef.

excuses

Vorige maand kwam de Bank of England al met excuses omdat ze in de geschiedenis waren betrokken bij slavernij. Het is nog niet bekend of DNB ook excuses zal maken. "We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden en daarom is mede naar aanleiding van het onderzoek bij de Bank of England besloten tot een historisch onderzoek naar de relatie tussen DNB en slavernij", heeft de Nederlandse toezichthouder laten weten.

compensatieregeling

Het historische onderzoek gaat worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Welke partij dat wordt, moet nog worden besloten en de partij moet nog worden gevraagd. Er wordt volgens de toezichthouder gekeken naar hoe de DNB werkte toen zij net bestonden en wie er toen presidenten en directieleden waren. Uit het onderzoek van Vrij Nederland bleek namelijk dat twee oud-presidenten van DNB in de geschiedenis waren betrokken bij de handel in slavernij. Ook zijn sommigen betrokken bij een compensatieregeling van de Nederlandse overheid in 1863, toen de slavernij werd afgeschaft. Dat kan dus betekenen dat zij geld hebben gekregen om geen slaven meer te gebruiken, die dan daarvoor dus wel werden ingezet.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie