Up 2 Date

Typhoon en Edgar Davids gaan slavernijdebat vormgeven in opdracht van het kabinet

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Typhoon en Edgar Davids gaan slavernijdebat vormgeven in opdracht van het kabinet

Typhoon, Edgar Davids en vier anderen gaan het debat over het Nederlands slavernij vormgeven. Dit doet het zestal in opdracht van het kabinet, die op deze manier hoopt op verbinding tussen Nederlanders en erkenning van ons verleden.

Adviescollege

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren, gaat het zeskoppige adviescollege onder leiding van de Antilliaanse politicus Frits Goedgedrag "een reeks gesprekstafels organiseren over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving". Het kabinet ziet graag dat Nederlanders van kleur uit de sport, uit de culturele sector of het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan over de zwarte bladzijden uit ons verleden en zodoende tot nieuwe initiatieven komen die leiden tot verbinding en bewustwording. Het streven is dat de groep voor 1 mei volgend jaar het kabinet gaat adviseren op dit gebied.

Niet beperken tot het verleden

Niet beperkt tot Minister van Cultuur & Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, wil dat de maatschappelijke dialoog zich niet beperkt tot het verleden. Volgens haar moet er ook worden gekeken "hoe het slavernijverleden nog steeds invloed heeft op ons dagelijks leven." Dit zei ze in haar speech tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. "Het feit dat de vrijheid van onze zwarte voorouders ooit is verhandeld door onze witte voorouders, raken we nooit kwijt en gaan we niet vergeten. Maar we zijn het ook nog altijd niet kwijt dat velen van ons zoveel later nog in gescheiden werelden leven. En dát reken ik het Nederland van toen én nu aan."

Typhoon is optimistisch

Na de minister hield Typhoon een korte toespraak. Hij kijkt uit naar het leveren van een bijdrage aan het debat en hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij de beweging en het slavernijverleden bespreekbaar gaan maken. "Niemand scoort een tien in dit debat. Vooruit is de enige optie. Wees moedig in je ongemak, wees welkom bij onze generatie," sluit hij af.

Ster advertentie
Ster advertentie