FunX Amsterdam

Amsterdam verplaatst excuses slavernij

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam verplaatst excuses slavernij

Amsterdam zou dit jaar eigenlijk zijn excuses aanbieden voor het aandeel dat de stad zou hebben gehad in de slavernij, maar dat gaat niet door. In verband met de coronacrisis is er besloten om de excuses te verplaatsen naar volgend jaar.

Veel emotie

De excuses zullen waarschijnlijk volgend jaar worden aangeboden tijdens de jaarlijkse Slavernijherdenking op 1 juli in het Oosterpark. Directeur Urwin Vyent van het Ninsee, het instituut dat de herdenking organiseert, laat aan Het Parool weten dat het zo beter is. “Het is aan de gemeente, maar wat ons betreft is dit een verstandig besluit. Ook door de maatregelen tegen corona is dit niet het juiste moment. Het is een onderwerp dat binnen de gemeenschap veel emotie oproept. Als het gebeurt, moet dat op een goede manier gebeuren.”

Andere vorm

De herdenking zal er dit jaar anders uitzien dan normaal. Er zal een korte ceremonie plaatsvinden, waarbij er kransen worden neergelegd door burgemeester Femke Halsema, minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs en voorzitter Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden. De ceremonie wordt live uitgezonden op televisie.

Discussie

De organisatie heeft de afgelopen maanden een groot aantal mails ontvangen over de Amsterdamse excuses. “Er is veel discussie. Over de noodzaak van herstelbetalingen. Waarom het Amsterdamse stadsbestuur excuses aanbiedt en niet het kabinet,” legt de directeur uit. “Het zou goed zijn voor de herdenking als we die discussies kunnen voeren in de aanloop naar de excuses, en niet achteraf.”

Nog niet zeker

Desondanks is het nog altijd niet 100 procent zeker of Amsterdam überhaupt zijn excuses gaat aanbieden. Die beslissing zal afhankelijk zijn van de resultaten naar de Amsterdamse rol in de slavernij. De gemeente laat dat onderzoek momenteel uitvoeren door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Ster advertentie
Ster advertentie