FunX

Dit vinden Leeroy en Hayzee (Zwart Licht) van excuses voor slavernijverleden

  1. Newschevron right
  2. Dit vinden Leeroy en Hayzee (Zwart Licht) van excuses voor slavernijverleden

Dat Amsterdam van plan is om excuses voor het slavernijverleden aan te bieden, is een positieve ontwikkeling, vindt Leeroy (Zwart Licht). "Hierdoor heb ik het gevoel dat eindelijk erkend wordt wat de gruweldaden waren en hoe Amsterdam aan rijkdom is gekomen." Toch plaatst Leeroy nogal wat kanttekeningen bij deze nieuwe ontwikkeling en ook Hayzee is sceptisch. Natasja sprak ze erover in een speciale Keti Koti-uitzending.

politieke druk?

Leeroy durft niet te zeggen of de excuses gaan zorgen voor een verschil en wat er gaat gebeuren aan herstel, maar hoopt op het beste. "Waarom moet het eigenlijk zoveel jaren duren voordat men inziet dat ze iets verkeerds hebben gedaan. En waarom moet Amsterdam het voortouw nemen en doet de Nederlandse staat dat niet? Ik heb een beetje het gevoel dat ze het niet doen voor ons, maar omdat er een soort van politieke druk ontstaat."

Zowel Leeroy als Hayzee vinden het vreemd dat er eerst een onderzoek uitgevoerd gaat worden voordat uiteindelijk op 1 juli 2020 excuses zal worden aangeboden Dat onderzoek moet de Amsterdamse betrokkenheid bij de slavernij duidelijk in kaart brengen. "Ik vind het echt belachelijk."

KROM

Behalve het onderzoek gooit Hayzee ook de Tweede Wereldoorlog op. Daarbij benadrukt hij dat hij zowel de slavernij als de Jodenvervolging tijdens WO II beide kwalijk vindt. "Na de Tweede Wereldoorlog hebben de joden een heel land gekregen. Besef, wij hebben niks gekregen. Mensen hebben veel schade geleden. Het is gewoon krom, want m'n voorouders zijn jarenlang misbruikt in welke vorm dan ook. Vervolgens worden we na de afschaffing van de slavernij jaren genegeerd."

KONINGSDAG

Leeroy en Hayzee zouden - even zonder Akwasi - Zwart Licht niet zijn als ze niet een live optreden zouden geven in het kader van Keti Koti. Zo deden ze hun nummer Koningsdag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie