Up 2 Date

Demonstraties in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na ziekenhuisaanval in Gaza

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Demonstraties in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na ziekenhuisaanval in Gaza

In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn mensen gisteravond massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen de luchtaanval op een ziekenhuis in Gaza-stad. Bij het bloedbad zijn zeker vijfhonderd doden gevallen.

'Free Palestina'

In Rotterdam kwamen zo'n vijftig tot honderd mensen bijeen bij het centraal station om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanval. Ook in Amsterdam verzamelden enkele honderden betogers zich bij het centraal station. In Den Haag demonstreerden honderden mensen bij de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan. De betogers riepen daarbij leuzen als 'Free Palestina' en staken een Amerikaanse vlag in brand. De groep bij de ambassade werd gedurende de avond alsmaar groter, totdat de politie even na middernacht mensen verzocht te vertrekken. Voor zover bekend verliepen de demonstraties vredig.

Luchtaanval

Gisteravond werd bekend dat het al-Ahli ziekenhuis in Gaza-stad werd getroffen door een luchtaanval. Duizenden burgers zochten er medische hulp en beschutting van de vorige aanvallen van het Israëlische leger. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt dat er minimaal 500 mensen zijn omgekomen bij het bloedbad. De mensen die de luchtaanval niet overleefd hebben, worden met lakens over hun gezicht naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht, waaronder het Shifa ziekenhuis. Het aantal mensen dat vermoord is door de luchtaanval is nog niet officieel bevestigd, schrijft Al Jazeera.

Het Israëlische leger ontkent dat het achter de aanval op het ziekenhuis zit. Volgens hen is de Islamitische Jihad verantwoordelijk voor het bloedbad en zou het een mislukte raketlancering zijn geweest. Het leger heeft via X beelden gedeeld die zouden moeten bewijzen dat de Islamitische Jihad achter de aanval zit.

Grote demonstraties Midden-Oosten

In het Midden-Oosten vonden demonstraties plaats van een grotere omvang. Zo gingen duizenden mensen de straat op in Istanbul om te demonstreren bij het Israëlische consulaat. De politie gebruikte daarbij traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven. In de Libanese hoofdstad Beiroet bestormden betogers de Amerikaanse en Franse ambassade. Daarbij werd met vuurwerk en stenen gegooid. Ook in de Iraanse hoofdstad Teheran gingen duizenden mensen de straat op na de ziekenhuisaanval. Een deel van de betogers had het gemunt op de Franse en Britse ambassades en gooide met eieren.

"Woedend en bedroefd"

De Amerikaanse president Biden heeft in een persverklaring laten weten "woedend en diep bedroefd" te zijn door de aanval op het ziekenhuis in Gaza. Biden belde direct nadat hij over de aanval hoorde met de Jordaanse koning Abdullah. De Amerikaanse president zou naar Jordanië afreizen voor een top met de Egyptische president Sisi en de Palestijnse president Abbas, maar die ontmoeting werd na de aanslag geannuleerd.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie