Up 2 Date

Politie Las Vegas heropent verkrachtingszaak Cristiano Ronaldo en dit is waarom

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Politie Las Vegas heropent verkrachtingszaak Cristiano Ronaldo en dit is waarom

De politie van Las Vegas heropent de zaak naar een mogelijke verkrachting waarbij Cristiano Ronaldo betrokken is. De Juventus-voetballer wordt beschuldigd door Kathryn Mayorga die stelt dat hij haar in 2009 verkracht heeft in een hotelkamer in Las Vegas.

Verkrachting

Kathryn Mayorga zegt dat ze in 2009 door Ronaldo uitgenodigd werd om het uitzicht te bewonderen vanuit zijn penthouse in een hotel in Las Vegas. Nadat ze in de jacuzzi waren geweest, zou hij haar naar binnen hebben getrokken en hebben ze tegen haar wil in seks gehad. Het Amerikaanse model beweert meerdere keren 'nee' te hebben geschreeuwd. Ook zou Ronaldo zich achteraf verontschuldigd hebben en zei hij: "Ik ben voor 99 procent goed, ik weet alleen niet wat ik aan moet met die ene procent."

zwijgcontract

De vrouw, die nu 34 jaar oud is, beweert dat Ronaldo haar ooit 375.000 dollar betaalde om het incident stil te houden. Toch ziet ze nu af van dit 'zwijgcontract' en stapt ze naar de rechter. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel is ze alsnog een zaak begonnen, vanwege onthullingen die gepubliceerd werden door Football Leaks. Daar was een gehackte mail te lezen waarin Cristiano de nacht aan zijn advocaat beschreef: 'Ze zei herhaaldelijk 'nee' en 'stop', maar ik luisterde niet.'

reactie ronaldo

Ronaldo ontkent de verkrachting en beweert dat de seks met wederzijdse instemming is geweest. Hij heeft een advocaat ingeschakeld en klaagt Der Spiegel aan voor de publicatie. Daarnaast heeft de Portugese voetballer op de hele situatie gereageerd in een livestream op Instagram:

"Wat ze zeggen is fake news. Ze willen zichzelf promoten door mijn naam te gebruiken. Ze willen beroemd worden door mijn naam te noemen. Dat hoort bij mijn werk. Ik ben een gelukkig man. Het gaat allemaal goed."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie der Spiegel

Op deze ontkenning van Ronaldo heeft sportjournalist Christoph Winterbach van Der Spiegel en Football Leaks gereageerd. Hij legt de hele zaak in chronologische volgorde uit. Dat deed hij met maar liefst 24 tweets en de daarbij horende documenten. Kort samengevat is dit wat daarin staat:

- Mayorga deed in 2009 weel aangifte maar noemde toen Cristiano's naam niet. Ook durfde ze geen rechtszaak te starten, omdat ze bang was dat zijn fans achter haar en haar familie aan zouden komen.

- Haar onervaren advocaat zorgde dat er een schikking kwam voor 375.000 dollar. In ruil daarvoor moest Mayorga zwijgen en nooit nog iets over het incident vertellen.

- Mayorga nam anderhalf jaar geleden dankzij de #metoo-beweging een nieuwe advocaat in de arm. Daardoor is ze toch gaan praten en heeft ze haar kant van het verhaal alsnog aan Der Spiegel vertelt.

- Der Spiegel heeft Ronaldo met deze beschuldigingen geconfronteerd en hem een zeer gevoelig document laten zien. In dat document - een vragenlijst opgesteld door zijn advocaten - zouden quotes van Ronaldo staan over de desbetreffende nacht. Daarin staat dat Mayorga 'nee' had gezegd en meerdere keren 'stop' had geroepen.

- Volgens Christoph Winterbach is de informatie in het artikel - waar wekenlang door minstens twintig mensen aan is gewerkt - allemaal correct. "Wij hebben speciale mensen in dienst die feiten checken, die elk woord uit elk artikel nagaan op hun waarheid. We hebben een juridische afdeling die ons bij elke stap in onze research begeleidt."

- Cristiano en zijn advocaten Cristiano zouden via e-mails de betrokken journalisten bedreigen met rechtszaken als ze niet stoppen: "Ik snap nu beter waarom Mayorga in 2009 bang was om met haar verhaal in de publiciteit te komen. En ik kan me voorstellen dat het geen makkelijke beslissing was om haar naam en gezicht nu wel aan dit verhaal te verbinden.ā€

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie