Up 2 Date

Vierhonderd vrouwen in een Iraakse gevangenis zijn uit protest in hongerstaking

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vierhonderd vrouwen in een Iraakse gevangenis zijn uit protest in hongerstaking

Vierhonderd vrouwen in de streng beveiligde Rusafa-gevangenis in Iraakse hoofdstad Bagdad zijn in hongerstaking. De vrouwen zouden in de gevangenis zitten omdat ze lid zouden zijn van terreurorganisatie Islamtische Staat (IS). Zelf zeggen ze dat ze geen eerlijk proces hebben gehad of helemaal nooit zijn veroordeeld.

Leefomstandigheden

De vrouwen zouden ook protesteren tegen de erbarmelijke omstandigheden waarin zij leven. Zo zouden zij met veertig vrouwen in één cel zitten, onmenselijk worden behandeld en worden geslagen.

Volgens de BBC zouden er ook zo'n honderd kinderen in de gevangenis leven. Sommigen van hen zijn hier samen met hun moeder geplaatst, anderen zijn er geboren. Door de erbarmelijke omstandigheden zouden er over de laatste vijf jaar al dertig kinderen zijn overleden. Het jongste slachtoffer zou slechts drie jaar oud zijn geweest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oneerlijk proces

Niet alle vrouwen die mee doen aan het protest komen uit Irak. Ook vrouwen uit andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en Oekraïne die in de gevangenis zitten, zijn in hongerstaking.

De vrouwen uit de verschillende landen zijn veroordeeld tot celstraffen die variëren van vijftien jaar tot levenslang. Andere gevangen zijn zelfs veroordeeld tot de doodstraf. De vrouwen zeggen tegen de BBC dat zij geen contact mogen hebben met de ambassades van hun thuisland en dat bij de processen vaak geen diplomatieke vertegenwoordigers aanwezig waren.

Roerloos op de grond

De groep vrouwen zou sinds 24 april niet meer hebben gegeten. Aan het begin van de hongerstaking zouden ze een half glas water per dag hebben gedronken. Inmiddels zijn sommige vrouwen ook daarmee gestopt. Op videobeelden die in handen zijn van BBC News is te zien dat vrouwen roerloos op de grond liggen.

Ster advertentie
Ster advertentie