Up 2 Date

Politieagent in India verkracht meisje (13) dat aangifte deed van groepsverkrachting

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Politieagent in India verkracht meisje (13) dat aangifte deed van groepsverkrachting

In India heeft een politieagent een 13-jarig meisje verkracht dat aangifte ging doen van groepsverkrachting. De afschuwelijke daad heeft tot grote verontwaardiging en woede geleid in India. "Als zelfs politiebureaus niet meer veilig zijn voor vrouwen, waar kunnen ze dan wel terecht?", vraagt politicus Priyanka Gandhi Vadra zich af.

Dagenlang verkracht door vier mannen

Het drama vond plaats in Lalitpur in de noordelijke staat Uttar Pradesh. Het meisje meldde zich op het politiebureau nadat ze in april dagenlang zou zijn verkracht door vier mannen. Toen ze aan de mannen wist te ontsnappen en was teruggekeerd naar haar dorp, deed ze op aanraden van haar vader aangifte van groepsverkrachting. In plaats van haar te helpen, besloot de hoofdagent haar opnieuw te verkrachten. Volgens persbureau Reuters ligt het slachtoffer inmiddels in het ziekenhuis.

De politieagent is gearresteerd en voor onbepaalde tijd geschorst. Ook is er een strafrechtelijk onderzoek gestart. Vanwege de ophef die is ontstaan over de zaak wil de politie binnen één dag met een onderzoeksrapport komen. "We zullen hard optreden tegen degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt", zegt een hoge politiefunctionaris tegen Reuters.

Vrouwenrechten

Vrouwenrechten staan al langer onder druk in India. Een van de bekendste gevallen van (groeps)verkrachting vond in 2012 plaats toen een vrouw in een rijdende bus werd verkracht en mishandeld door zes mannen. De vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. Het incident zorgde voor een golf aan verhalen over seksueel geweld in India.

Doodstraf

Sinds het incident probeert India seksueel misbruik actiever aan te pakken. Zo gelden er strengere wetten rond seksueel geweld en kan de doodstraf worden opgelegd voor verkrachtingen van meisjes jonger dan twaalf jaar oud. Ondanks de strengere wetten is het aantal verkrachtingen in India nog altijd hoog. In 2020 werden bijna 32.000 (pogingen tot) verkrachtingen gemeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie