Up 2 Date

Coronamaatregelen mogelijk binnenkort versoepeld: kabinet overweegt terrassen te openen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronamaatregelen mogelijk binnenkort versoepeld: kabinet overweegt terrassen te openen

Het kabinet gaat mogelijk de coronamaatregelen binnenkort versoepelen. De focus moet verlegd worden van wat er niet kan naar wat er wel kan. Bronnen rond het kabinet melden dat dit woensdag tijdens de persconferentie bekend zal worden gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

anderhalvemetersamenleving

Woensdag maakt het kabinet waarschijnlijk bekend dat het advies van 'blijf zoveel mogelijk thuis' verandert naar 'blijf thuis als je klachten hebt'. Dat meldt politiek verslaggever Nynke de Zoeten aan Nieuwsuur. "Als je geen klachten hebt is er best veel mogelijk binnen een anderhalvemetersamenleving."

Het kabinet overweegt ook om contactberoepen waarbij het moeilijk is om anderhalve meter afstand te houden, zoals kappers, op korte termijn weer aan de slag te laten gaan. Daarnaast wordt er gekeken of het mogelijk is om terrassen van strandtenten weer de deuren te laten openen. "Maar je moet niet verwachten dat op korte termijn de kroegen weer open gaan."

Versoepeling

Rutte was tot nu toe terughoudend over het versoepelen van de maatregelen. Toch besluit het kabinet woensdag waarschijnlijk om wat dingen te veranderen. "Het kabinet merkt ook wel dat daar in de samenleving heel veel behoefte aan is", zegt de Zoeten. "Dat mensen zelf ook die ruimte beginnen te nemen. En een deel van het kabinet vond sowieso al langer dat het mogelijk zou moeten zijn."

Mochten de coronamaatregelen versoepeld worden, dan moet er ook goed in de gaten worden gehouden dat het virus niet weer oprukt. Daarom moet er voldoende getest worden op het virus. Volgens het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, moeten er dagelijks dan bijna 30.000 testen worden uitgevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie