Naar homepage
Up 2 Date

'Meer dan duizend horecazaken dreigen deuren weer te openen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Meer dan duizend horecazaken dreigen deuren weer te openen'

Veel café- en restaurantbazen zijn de lockdown meer dan zat. De ondernemers lopen duizenden euro's mis door de coronacrisis en vinden dat het kabinet te weinig perspectief biedt. Horecaondernemer Laurens Meyer dreigt in het AD vanaf 1 juni zijn vijftig kroegen weer te openen en roept zijn collega's op om hetzelfde te doen. Die oproep lijkt aan te slaan.

Steunbetuigingen

Laurens heeft naar eigen zeggen al meer dan duizend andere horecaondernemers die zijn oproep zeggen te ondersteunen. Volgens de 60-jarige horecatycoon loopt het storm met aanmeldingen en steunbetuigingen. Laurens is vooral kwaad over de steunregeling vanuit het kabinet aan de horeca. Die beloofde 90 procent aan looncompensatie, maar in de praktijk komt dat volgens hem neer op slechts 65 procent. Verder stelt hij dat de 4000 euro die wordt geboden om de vaste lasten te dekken net genoeg is om de energierekening te betalen.

Het geduld is op

Zijn geduld, en dat van veel andere kroegbazen, is inmiddels meer dan op. "Het kabinet komt zijn afspraken niet na", verduidelijkt hij. "Mijn vaste lasten lopen door. Ik mag geen personeel ontslaan, maar wordt maar deels gecompenseerd. Dat is niet houdbaar. Voor mij niet, maar ook voor de sector niet."

KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begrijpt dat horecaondernemers niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen, maar zal zijn leden niet adviseren de deuren te openen. "Het water staat veel ondernemers écht aan de lippen. Als er niet per direct wordt ingegrepen door het kabinet, moet twee derde van de horecazaken zijn deuren per 1 juli sluiten", laat de organisatie weten.

Voor Laurens is er echter geen twijfel over mogelijk. "Neemt de overheid geen passende maatregelen in de zin van meer geld en subsidies voor de horecaondernemers, dan gaan we op uiterlijk 1 juni of eerder gewoon weer open”, luidt zijn boodschap.

Ster advertentie
Ster advertentie