Up 2 Date

Vrouwen in Afghanistan moeten van Taliban boerka dragen in het openbaar

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Vrouwen in Afghanistan moeten van Taliban boerka dragen in het openbaar

Vrouwen in Afghanistan moeten hun gezicht bedekken als ze over straat gaan. Dat heeft Hibatullah Akhundzada, de hoogste leider van de Taliban, bevolen in een decreet. "Ze moeten een boerka dragen die hen van hun hoofd tot hun tenen bedekt, zoals traditioneel en respectvol is", staat in het decreet.

Vrouwenrechten

Tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001 mochten vrouwen ook alleen in een boerka over straat. Verder mochten ze niet werken en naar school. Na de machtsovername in augustus vorig jaar zeiden de Taliban dat ze vrouwenrechten in Afghanistan zouden respecteren. Al snel werd duidelijk dat die belofte niet werd nagekomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Regels voor vrouwen

De afgelopen maanden werden er in Afghanistan verschillende regels voor vrouwen opgelegd. Meisjes en vrouwen mogen niet meer naar school en mogen ook niet reizen zonder een mannelijk familielid. Ook is er besloten dat mannen en vrouwen parken in de hoofdstad Kaboel niet op dezelfde dag mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, de rest van de week voor mannen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie