Up 2 Date

Greta Thunberg verkozen tot Person Of The Year door Time Magazine

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Greta Thunberg verkozen tot Person Of The Year door Time Magazine

Er bestaan een heleboel verschillende meningen over haar, maar een ding is zeker: Greta Thunberg heeft dit jaar een hoop teweeggebracht. Niet zo raar dus dat de 16-jarige klimaatactivist door het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine is verkozen tot persoon van het jaar.

Belangrijke rol

Time verdedigt de keuze voor Greta Thunberg door haar "de grootste stem op aarde voor het grootste probleem op aarde" te noemen."Dit was het jaar waarin het klimaatprobleem van achter de schermen vandaan kwam en een rol op de voorgrond kreeg. Het ging van politieke ruis tot iets wat op de agenda van de hele wereld kwam te staan. En niemand heeft daar meer voor gezorgd dan Greta."

Greta is zelf heel blij met de titel. "Wow, dit is ongelooflijk! Ik deel deze eer met iedereen van de #FridaysForFuture-beweging en alle klimaatactivisten", laat ze weten op Twitter.

Titels

Het is niet de eerste vorm van erkenning die Greta krijgt. Ze was dit jaar ook een van de favorieten voor de Nobelprijs voor de Vrede. Helaas liep ze die mis, maar de 16-jarige Zweed kwam wel op de lijst van TIME's Most Influencial Teens. Daarnaast werd ze in Zweden uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar.

Person of the year

Person of the Year wordt als een prestigieuze titel beschouwd. De titel hoeft, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet per se naar één persoon te gaan, maar kan ook gegeven worden aan een groep. Zo werd in 2018 'De bewakers van de waarheid' benoemt tot Person Of The Year en ging de titel in 2017 naar de #metoo-beweging.

Daarnaast gaat de titel ook niet altijd per se naar de persoon die iets goeds voor de wereld heeft betekent. Het gaat erom dat die persoon dat jaar veel invloed heeft gehad of ergens een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Titels

Time kiest niet alleen elk jaar de Person of the Year, maar deelt ook nog andere titels uit. Zo zijn de demonstranten in Hongkong door het publiek verkozen tot persoon van het jaar, krijgt het Amerikaanse voetbalteam de titel van Athlete of the Year en is Lizzo verkozen tot Entertainer of the Year.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie