Up 2 Date

Zoektocht naar een baan blijkt langer voor mbo'ers met migratieachtergrond

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Zoektocht naar een baan blijkt langer voor mbo'ers met migratieachtergrond

Ben je een afgestudeerde mbo’er van bijvoorbeeld Turkse afkomst en op zoek naar een baan? Dan ben je langer op zoek dan iemand zonder migratieachtergrond. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat mbo'ers met een migratieachtergrond nog altijd minder snel werk vinden dan mbo'ers zonder migratieachtergrond.

ONDERZOEKSRESULTATEN

Mbo’ers vormen ieder jaar gezamenlijk de grootste groep nieuwe werkenden. Een jaar na hun afstuderen heeft bijna 20% met een migratieachtergrond minder kans op een baan dan mbo’ers zonder migratieachtergrond. Ook blijkt dat jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond vaker een oproep- of uitzendcontract krijgen en veel minder vaak een contract voor onbepaalde tijd.

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020)

(ON)VERKLAARBAAR

Het onderzoek geeft verschillende verklaringen voor het grote verschil tussen de twee groepen die op zoek zijn naar een baan. Zo kunnen de soort opleiding, de sociaaleconomische status van de ouders en persoonskenmerken invloed hebben. Nog altijd is voor een groot deel niet goed te verklaren waarom mbo’ers met een migratieachtergrond meer problemen ervaren bij het vinden van een baan. De onderzoekers vermoeden dat er sprake is van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Stagediscriminatie

Eerder deze week maakte de gemeente Utrecht bekend dat mbo'ers met een migratieachtergrond moeilijker aan een stageplek komen dan klasgenoten zonder migratieachtergrond. De gemeente Utrecht is daarom van plan mysterystudents in te zetten. Dit zijn mbo-studenten die undercover op zoek gaan naar een stageplek om te ondervinden of bedrijven discrimineren op basis van afkomst.

Ster advertentie
Ster advertentie