Up 2 Date

Huisartsen gaan meer aandacht besteden aan psychische effecten van de pil

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Huisartsen gaan meer aandacht besteden aan psychische effecten van de pil

Minder zin in seks of stemmingswisselingen: het zijn allerlei psychische bijwerkingen die het slikken van de anticonceptiepil met zich mee kan brengen. De Volkskrant schrijft dat huisartsen nu meer aandacht gaan besteden aan die effecten tijdens gesprekken over de pil.

Richtlijnen

In de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) worden huisartsen geadviseerd de mogelijke bijwerkingen van anticonceptiemiddelen, zoals de pil, te bespreken met een vrouw die daarmee wil starten. Na zo'n drie maanden evalueren veel huisartsen vervolgens met de vrouw hoe de pil bevalt. Tijdens die evaluaties werd al gekeken naar de tevredenheid over de pil of lichamelijke bijwerkingen. Zo is het bekend dat pil bijwerkingen kan hebben, zoals een toename van het risico op trombose en een kleine toename van het risico op borstkanker.

Psychische bijwerkingen

Maar sommige vrouwen ervaren ook psychische bijwerkingen, zoals depressieve klachten of een lager libido. Dit soort onderwerpen zouden in de praktijk al vaker besproken worden in de spreekkamer, ondanks dat het bespreken van psychische effecten nooit expliciet in de richtlijnen stond van het NHG. Daar komt nu, deels op aanraden van de huisartsen zelf, verandering in.

Ster advertentie
Ster advertentie