Up 2 Date

Moeten mannen meebetalen aan anticonceptie?

  1. Newschevron right
  2. Moeten mannen meebetalen aan anticonceptie?

Als je seks wilt hebben, maar niet zwanger wilt worden, gebruik je anticonceptie. Dat is simpel, maar sta je er wel eens bij stil dat die verantwoordelijkheid bijna altijd bij vrouwen ligt, terwijl er toch ook echt een man voor nodig is om een kind te verwekken? Sinds anticonceptie niet meer vergoed wordt door je zorgverzekeraar als je 21 jaar of ouder bent, kost dit naast een hoop hormonen en gedoe ook nog eens geld. En daarom vragen steeds meer vrouwen zich af of het niet een goed idee zou zijn als mannen gaan meebetalen aan die kosten.

"Het gaat om de vanzelfsprekendheid waarmee het een vrouwenverantwoordelijkheid is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tikkie

Journalist Liesbeth Rasker vroeg zichzelf op Twitter hardop af of ze de €360 aan spiraalkosten zou moeten delen met haar bedpartners: "Zal ik alle mannen die ik niet bevaderd heb van de afgelopen of de komende 5 jaar daar even een Tikkie voor sturen?" Tot haar grote verbazing kwamen er honderden reacties op de tweet. Vooral van boze of verontwaardigde mannen, vertelt ze bij Zomer met Art. In haar Instagramstory deelden ze een aantal van die reacties.

Vanzelfsprekend

Liesbeth liet zich inspireren door Milou Deelen, die voor een artikel van Vice al haar exen een Tikkie stuurden voor anticonceptiekosten. Maar dat de vraag zoveel woede zou opwekken, had Liesbeth niet verwacht. Natuurlijk hoeft ze niet echt van al die mannen geld te zien. "Het gaat om de vanzelfsprekendheid waarmee het een vrouwenverantwoordelijkheid is", vertelt ze. "Zo'n spiraaltje inbrengen is niet lachen hoor! Het doet hartstikke veel pijn. En met de pil stop je superveel hormonen in je lijf." Het is dus lang niet alleen een financiële kwestie. Zwanger worden doe je samen, dus het voorkomen van een zwangerschap kan ook samen, toch?

Gratis pil

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen zat ook aan tafel bij Zomer met Art. Zij pleit vandaag in de Tweede Kamer voor het terugbrengen van anticonceptie in het basispakket van de zorgverzekering, wat tot 2011 het geval was. "Als het in het basispakket zit, hoeft niemand erover na te denken." Volgens haar zou het de oplossing zijn om alle vormen van anticonceptie te vergoeden, van pil tot aan hormoonstaafjes en sterilisatie. Naast dat dit de discussie en berekeningen bespaart, zal het ook een hoop ongewenste zwangerschappen voorkomen. "Er zijn best heel veel vrouwen die moeite hebben om het geld voor die pil op te brengen", aldus Lilianne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie