Up 2 Date

Japanse vrouwen zijn helemaal klaar met het verplicht dragen van hoge hakken naar werk

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Japanse vrouwen zijn helemaal klaar met het verplicht dragen van hoge hakken naar werk

Hoge hakken staan misschien mooi en het is hartstikke leuk om ze aan te trekken wanneer je daar zin in hebt, maar stel je voor dat je ze verplicht elke dag aanmoet naar je werk, wat je baan ook is... Voor veel Japanse vrouwen is dat het geval. En daar zijn ze helemaal klaar mee. De 32-jarige Yumi Ishikawa leverde daarom een petitie met 18.800 handtekeningen in bij het ministerie van Werk en Gezondheid. De reactie van minister Nemoto? Hij snapt de hoge hakken-regel wel. "Het is algemeen geaccepteerd en redelijk dat het dragen van hoge hakken noodzakelijk is op de werkvloer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

zere voeten

In Japan zijn er op de werkvloer strenge dresscodes voor zowel mannen als vrouwen. Mannen horen in een driedelig pak te verschijnen en werkgevers kunnen vrouwen verplichten om hun werk - kantoorbaan of niet - te doen op hakken van vijf tot zeven centimeter. Yumi was het zat om elke dag thuis te komen met zere voeten en een bloedende teen. Ze gooide een gefrustreerde tweet de wereld in en daar kwamen duizenden reacties op van vrouwen die er hetzelfde over dachten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genderdiscriminatie

Yumi startte een petitie onder de naam #KuToo. Dit verwijst natuurlijk naar #MeToo en is een Japanse woordspeling. 'Schoenen' is kutsu en 'pijn' is kutsū. Met de petitie hoopt Yumi meer keuzevrijheid te genereren voor zowel mannen als vrouwen. Ze noemt de hoge hakken-verplichting een vorm van genderdiscriminatie. Veel vrouwen vinden het ook een vorm van seksisme. De kans dat de regels worden afgeschaft, is echter heel klein. In de Japanse wet staan wel voorschriften om genderdiscriminatie te voorkomen, maar er staat niets vermeld over kledingvoorschriften.

Nederland

Hoe zit dat in Nederland? Arbeidsrechtadvocaat Mirjam de Blécour vertelt tegen Linda: “Werkgevers hebben instructiebevoegdheid, wat betekent dat zij hun medewerkers alleen bepaalde kleding kunnen voorschrijven. Deze voorschriften moeten echter wel een doel hebben.” Daarnaast moeten de voorschriften voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn. Werknemers verplichten om hoge hakken te dragen, zal hier dus heel lastig gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie