Up 2 Date

Voetbalbond UEFA vaart voor het eerst mee met de Canal Parade

  1. Newschevron right
  2. Voetbalbond UEFA vaart voor het eerst mee met de Canal Parade

Tijdens de Canal Parade varen er 3 augustus weer 80 kleurrijke boten door de Amsterdamse grachten. Verschillende bedrijven, organisaties en politieke partijen, bijvoorbeeld de politie, Netflix, Amnesty International en natuurlijk FunX, vieren daarmee individuele vrijheid en het feit dat iedereen mag houden van wie hij of zij wil houden. De laatste deelnemende partij van dit jaar is een nieuwkomer: voetbalbond UEFA.

Doorbraak

Volgens Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd, Beroepsonderwijs en Sport, is de deelname van UEFA een doorbraak: "Het helpt ons de boodschap nog sterker en breder uit te dragen. In de strijd tegen discriminatie kunnen we niet zonder de toezegging van dit soort grote en belangrijke organisaties”, zegt ze tegen de Gaykrant. Met de boot vraagt UEFA zowel aandacht voor inclusiviteit in het voetbal als voor het EK Voetbal van 2020 (EURO 2020). Amsterdam is namelijk een van de speelsteden van het kampioenschap.

“We willen dat iedereen zich veilig en welkom voelt tijdens EURO 2020. Of je nu fan, voetballer of vrijwilliger bent. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inclusiviteit tijdens het EK

Naast meevaren met de Canal Parade, wil Simone in aanloop naar EURO2020 ook zeker de discussie over inclusiviteit in het voetbal gaan aanknopen. Dat sommige wedstrijden van het toernooi ook in het minder homovriendelijke Sint-Petersburg en Azerbeidzjan zullen plaatsvinden, geeft volgens haar Amsterdam juist de kans om het voortouw te nemen:

"Dat wij verder zijn dan andere landen, brengt voor ons de extra verantwoordelijkheid met zich mee om te vechten voor acceptatie daar waar het onder druk staat.”

Voetbalboot

De UEFA/EURO 2020-boot is een initiatief van de KNVB, de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de gemeente Amsterdam. Of er ook profvoetballers 'van nu' op de boot zullen staan, is nog niet bekend. Volgens Simone zijn ze uitgenodigd, maar zijn er nog geen bevestigingen binnen. In 2013 vaarde er ook een voetbalboot mee: die van de KNVB. Daarop stonden onder anderen Louis van Gaal, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk.

Vaar mee

Wil jij meevaren op de FunX-boot tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam 2019? Meld je dan snel aan, want FunX geeft plekken weg!

Ster advertentie
Ster advertentie