Up 2 Date

Rutte bevestigt dat versoepelingen door kunnen gaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte bevestigt dat versoepelingen door kunnen gaan

Vanaf 1 juni aanstaande worden veel coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen onder andere de horeca, bioscopen en musea onder voorwaarde weer opengaan. In een persconferentie bevestigt Mark Rutte dat de versoepelingen doorgaan en bedankt hij jongeren in het bijzonder, omdat zij zich goed aan de regels houden in deze moeilijke tijd.

Versoepelingen

Tijdens de persconferentie vertelt Rutte dat het kabinet het verantwoord vindt om de stappen te gaan zetten. De minister-president wees er op dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis sterk gedaald is. Dat is een goed signaal, volgens hem. Toch wijst Rutte er wel op dat het cruciaal is "dat iedereen snapt dat we allemaal de regels nog beter moeten naleven". Hij benadrukt dat het virus nog altijd kan ‘oplieren’ als we dat niet met z'n allen doen. "We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven," aldus de VVD'er.

Details

Tijdens de persconferentie beantwoorde Rutte veel gestelde vragen van Nederlanders. Zo bevestigt hij dat het maximum van 30 gasten in openbare gelegenheden exclusief personeel, dat basisscholen van 8 juni weer geheel open mogen en dat huisgenoten zich niet aan de 1,5 meterregel hoeven te houden onderling.

Jongeren

Ook roept Rutte gemeentebesturen op om jongeren meer te betrekken bij hun beleid. De premier complimenteert deze groep in het bijzonder, omdat vooral jongeren het moeilijk hebben in deze tijd, aangezien zij hun vrienden en klasgenoten niet kunnen zien. Rutte hoopt dat ze snappen waarom de maatregelen gelden en ziet graag dat ze zelf ook met initiatieven komen. "Kom met ideeën over de anderhalvemetersamenleving," vraagt hij hen.

Openbaar vervoer

Ook het openbaar vervoer gaat weer de reguliere dienstregeling reiden. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje in het openbaar vervoer dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Dit geldt voor reizen met de trein, bus en tram, vertelde Rutte.

Ster advertentie
Ster advertentie