Up 2 Date

Lachgaskoning Deniz moet gemeente miljoen euro betalen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lachgaskoning Deniz moet gemeente miljoen euro betalen

Lachgaskoning Deniz Üresin moet de gemeente Amsterdam een miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld, omdat Deniz zonder vergunning lachgas verkocht op straat.

Dwangsom

Het bedrijf van Deniz, genaamd Ufogas, verkocht lachgas zowel online als op straat. De verkopers werden regelmatig gesignaleerd in het centrum van Amsterdam om lachgas te verkopen, maar dat gebeurde zonder de benodigde vergunning. De gemeente wilde de verkopers van Ufogas uit het straatbeeld, maar dat bleek niet zo simpel. Daarom liepen de lasten onder dwangsom op tot een miljoen euro. Pas toen Deniz en zijn verkopers gebiedsverboden kregen, verdwenen zij. Ook speelden de winter en de coronapandemie daarin een rol.

Vorig jaar gestopt

Vorig jaar in oktober gaf Deniz in gesprek met FunX nog aan zelf te zijn gestopt met het gebruiken en verkopen van lachgas. "Ik heb goed ingezien wat de gevaren van lachgas zijn. Daarnaast zag ik in mijn omgeving hoe slopend het kon zijn", zei hij onder andere. Hij wilde zelfs anderen waarschuwen voor de gevaren en gevolgen van lachgas. Samen met de politie startte hij de campagne #ikbengestoptmetlachgasjijook om jongeren bewust te maken van de gevaren van lachgas.

Deniz heeft de dwangsom van 1 miljoen euro aangevochten bij de rechter. Omdat de verkopers van Ufogas regelmatig werden gespot met gasflessen en ballonnnen, oordeelde de rechter dat er sprake was van venten, wat zonder vergunning verboden is. Aangezien de werknemers van Deniz doorgingen met de verkoop, mag de dwangsom met een totaalbedrag van een miljoen euro worden opgelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie