FunX

Lachgaskoning Deniz klaar met lachgas: "Ik heb beseft wat de gevolgen zijn"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lachgaskoning Deniz klaar met lachgas: "Ik heb beseft wat de gevolgen zijn"

Het komt voor velen misschien als een verrassing: lachgaskoning Deniz Üresin is gestopt met het gebruiken én verkopen van lachgas. Sterker nog, hij wil nu iedereen waarschuwen voor de gevaren en gevolgen van lachgas! Waarom hij deze beslissing heeft gemaakt, vertelde Deniz in Start.

'Lachgaskoning' Deniz Üresin stopt met gebruik en verkoop van lachgas

Beseffings

Toen Deniz een tijdje geleden twee weekjes in Turkije was, ging hij in een soort rehab, omdat lachgas daar verboden is. Op dat moment realiseerde hij zich met welke gezondheidsklachten hij daadwerkelijk kampte. "Ik heb goed ingezien wat de gevaren van lachgas zijn. Daarnaast zag ik in mijn omgeving hoe slopend het kon zijn."

De beslissing om te stoppen kwam na een heel lang proces dat vanaf 4 november te zien is in een nieuwe webserie op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Quote

"Die beslissing kwam niet binnen een minuut. Op een gegeven moment dringt het allemaal tot je door, onder andere na gesprekken met jongens die vertelden hoe slecht het met hen ging door lachgas. Dan wil je niets meer met die handel te maken hebben."

'Lachgaskoning' Deniz

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

10 weken clean

Inmiddels is Deniz al zo'n 10 weken clean en daar merkt hij de voordelen van. "Ik kan weer helder nadenken en ik heb het leven en mijn gezondheid leren waarderen."

Minder blije mensen

Alhoewel het een goede beslissing was van Deniz om te stoppen met het gebruik en verkoop van lachgas, zijn er toch mensen die er minder blij mee zijn: zijn klanten. "Die bellen mij op om te zeggen dat ze geen kwaliteitsgas meer hebben en dat zij nu op troep moeten spacen. Ik probeer hen dan duidelijk te maken dat dat spul je in hele korte tijd van een gezonde naar een kritieke toestand kan brengen."

Spijt en verantwoordelijkheid

Deniz heeft spijt van al die jaren dat hij lachgas verkocht. Daarom probeert hij nu alles recht te zetten wat hij in het verleden fout deed. "Nadat ik besefte hoeveel mensen er kapot aan gaan, heb ik meteen mijn bedrijfje op slot gegooid en al die tanks weggedaan. [...] Ik heb mijn klanten nergens toe gedwongen of een ballon in hun bek gedouwd, maar misschien zijn zij door wat ik verkocht verslaafd geraakt. Daarom neem ik nu de verantwoordelijkheid op mij om anderen te helpen."

#ikbengestoptmetlachgasjijook

De voormalige lachgaskoning is zo vastberaden om iets goeds voor de maatschappij te betekenen dat hij zelfs de campagne #ikbengestoptmetlachgasjijook is gestart. Dat doet hij in samenwerking met een van zijn grootste voormalige vijanden: de politie. Door meer bewustzijn te creëren via social media over de gevaren van lachgas en voorlichtingen op scholen te geven, willen zij jongeren wakker schudden.

Quote

"We willen samen jongeren stimuleren om geen lachgas meer te gebruiken. Als tien ambtenaren zeggen dat iemand moet stoppen met lachgas, nemen zij het vaak niet serieus. Aangezien ik 'het gezicht van lachgas' ben, hoop ik dat zij nu wel meer zullen luisteren. Misschien heeft het meer effect."

'Lachgaskoning' Deniz

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie