Up 2 Date

Lachgas heeft voor zeker 64 dwarslaesies gezorgd in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lachgas heeft voor zeker 64 dwarslaesies gezorgd in Nederland

De afgelopen twee jaar zijn tenminste 64 jongeren die lachgas hadden gebruikt met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld. De schokkende cijfers die RTL Nieuws in het bezit heeft, komen uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie.

Jonge slachtoffers

Neurologen zagen het afgelopen jaar meer patiënten dan ooit door het gebruik van lachgas en dat aantal blijft volgens hen toenemen. Het jongste slachtoffer was 17 jaar oud en de oudste 30 jaar. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 22 jaar. De steekproef werd gedaan onder 42 van de 78 ziekenhuizen. Het aantal van 64 jongeren is dus waarschijnlijk hoger. Het is voor het eerst dat het aantal slachtoffers van lachgas in kaart wordt gebracht in Nederland.

Dwarslaesie

Door gebruik lachgas kan je een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dat kan zorgen voor schade in je zenuwen en in het ruggenmerg wat tot een (gedeeltelijke) dwarslaesie kan leiden. Daarnaast kan het ook psychoses en epilepsie veroorzaken.

Problematische gebruikers

Barry Ruijter is neuroloog in opleiding bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Hij vertelt RTL dat het er steeds meer problematische gebruikers langskomen: "Dat zijn mensen die meer dan 100 ballonnen per dag nemen." Jongeren praten volgens de neuroloog in opleiding niet graag over hun klachten. Wel tegen FunX. Zo vertelde Kayla vorig jaar nog dat ze in een rolstoel was beland nadat ze soms wel honderd slagroompatronen op een avond gebruikte. Het begon bij haar met trillingen en uiteindelijk voelde het alsof ze geen controle meer had over haar handen.

Ster advertentie
Ster advertentie