OMG

Biologen onwel door lachgas uit poep van pinguïns

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Biologen onwel door lachgas uit poep van pinguïns

Lachgas uit tanks is enorm 2019! De Universiteit van Kopenhagen heeft een wetenschappelijk artikel gepubliceerd waarin staat dat Chinese en Deense onderzoekers op een opvallende manier een nieuwe levende bron van lachgas hebben ontdekt, namelijk koningspinguïns!

Lachgas

Een groep biologen ging op reis naar het eiland Zuid-Georgië, dat ergens ten oosten van Zuid-Amerika en ten noorden van Antarctica ligt, om de plaatselijke koningspinguïns te onderzoeken. Daar werden ze plotseling onwel van een bepaald soort gas dat massaal werd uitgestoten door de dieren. Het gas komt vrij uit de poep van de pinguïns waar stukjes vis, inktvis en schaaldieren zitten. Tijdens het observeren zorgde de grote hoeveelheid aan poep ervoor dat de biologen misselijk werden en hoofdpijn kregen. Na onderzoek bleek het te gaan om distikstofoxide. Een goedje dat veel mensen beter kennen als lachgas.

Extreem veel lachgas

De pinguïns blijken extreem veel lachgas te produceren. Ze stoten wel honderd keer meer gas uit dan een akker die vers bemest is. Toch is hun negatieve impact op het milieu opvallend laag. Daarom hopen de onderzoekers dat ze kunnen leren van de manier waarop de pinguïns hun gassen uitstoten, zodat het mogelijk ook voor innovaties kan zorgen in de landbouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie