Kayla zit door lachgas in een rolstoel: "Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen"
- News
- Kayla zit door lachgas in een rolstoel: "Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen"
Besef, lachgas lijkt leuk, maar het kan je leven verwoesten. Wie het niet met mate doet, kan daar nadelige gevolgen aan overhouden. De 24-jarige Kayla* weet er alles van. Zij zit momenteel in een rolstoel en moet opnieuw leren lopen.
“Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen. Wat je dan voelt is enger dan alles dat je ooit in je leven hebt meegemaakt.”
Korte kick
Er lopen tegenwoordig opvallend veel verkopers van lachgaspatronen rond. Op Koningsdag werden tientallen mensen zelfs onwel door lachgas en dan te bedenken dat er ook nog een reeks aan festivals aankomt waar het spul heel gewild is. Ook in het verkeer zouden er steeds meer ongelukken zijn waarbij lachgas een rol speelt. Zo ging het gerucht dat Lena van Ex On The Beach onlangs een ongeluk had gehad en dat lachgas daarin een rol speelde.
Recreatief gebruik
Volgens een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zou recreatief gebruik, dus niet vaker dan één keer per maand en minder dan tien lachgasballonnen per keer, niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Gebruik je meer, dan is er een kans dat je bij neuroloog Kwa van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam terechtkomt.
Verslavend
Neuroloog Kwa vertelt FunX dat hij de laatste twee jaar regelmatig patiënten is tegengekomen die kampen met de gevolgen van chronisch lachgasgebruik. Iets wat hij een paar jaar geleden totaal niet zag. Het valt hem op dat het verslavend kan werken: "De kick kan verslavend werken. Sommigen kunnen er steeds meer naar verlangen."
EXTRA MONEY
Lachgas kan je bijna overal krijgen. De slagroompatronen liggen in de winkel en de lachgastanks kan je online fixen. Toch blijven lachgasdealers goede zaken doen. Kieran* verkoopt lachgas in patronen of tanks en zegt dat het een dikke business is: “Ik heb overdag een normale baan in de beveiliging. Bezorgen doe ik ’s avonds en in de weekenden. Extra money is altijd lekker. Ik verkoop iets van een paar cent voor een paar euro door en het kost mij bijna geen moeite.”
FOTO: ANP
Onder invloed als alcohol of drugs
De neuroloog wil geen paniek zaaien, maar zegt wel dat we lachgas moeten zien als alcoholgebruik: “Met alles is het zo dat je het met mate moet gebruiken. En zeker niet met grote hoeveelheden. Net als alcohol.” Over lachgasgebruik in het verkeer is Kwa heel duidelijk: “Het lijkt mij niet goed, want net als met alcohol ben je onder invloed. Je stapt dan ook niet in de auto of op de brommer. We hebben hier bij het OLVG ook mensen gezien die ongelukken hebben gekregen onder invloed van lachgas.”
Geen controle
Kayla vertelt FunX dat ze bijna dagelijks ballonnen gebruikte. Voor het uitgaan en tijdens huisfeestjes joeg ze er soms een paar honderd slagroompatronen doorheen. Uiteindelijk ging het mis. “Ik kreeg enorme pijn aan mijn rug en mijn handen begonnen te trillen. Het leek wel alsof ik geen controle meer over mijn handen had.” Samen met tintelingen en dove gevoelens aan de benen zijn het typische verschijnselen die kunnen optreden bij overmatig gebruik van lachgas.
Nadelige gevolgen
Kwa waarschuwt dat intensief en langdurig gebruik van lachgas nadelige gevolgen kan hebben, zoals beschadiging in je ruggenmerg of zenuwen van je handen of voeten: “Het begint met pijn en tintelingen en dat kan verder gedaan tot een doof gevoel in handen en voeten, maar soms ook verlammingen omdat zenuwen beschadigd raken.” Veganisten en zwangere vrouwen kunnen bij intensief gebruik een extra hoog risico lopen. Dat zou met name komen omdat deze groepen een verminderde vitamine B12-opname hebben. Dus mocht je van nature een vitamine B12-tekort hebben, dan loop je ook een hoger risico.
Niet meer lopen
Kayla hoeft in ieder geval geen lachgasballon meer vast te houden. De Haagse vertelt dat ze het “doodeng” vond toen ze haar handen dingen zag doen waar zij geen controle over had: “Alsof mijn handen aan touwtjes vastzaten waar anderen af en toe mee speelden.” Ze belandde daarnaast ook in een rolstoel, omdat ze het gevoel in haar benen verloor: “Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen. Wat je dan voelt is enger dan alles dat je ooit in je leven hebt meegemaakt.” Toch heeft ze een sprankje hoop dat het goedkomt: “Ik kan nu langzaam weer lopen, maar of ik ooit kan rennen, weet ik nog niet.”
Niet mijn probleem
Het boeit lachgasdealer Kieran vrij weinig hoe heftig de gevolgen van lachgasgebruik kunnen zijn: “Ik verkoop het aan iedereen die het van mij wil.” Ook aan minderjarigen: “Ja, waarom niet?” Hij zegt vaker te hebben gehoord van mensen die out gaan, niet meer kunnen lopen of langdurig moeten revalideren, maar dat ziet hij als een eigen risico: “Als je zuipt, weet je ook dat er een grens is voordat je jezelf in een coma zuipt. Die moet je zelf vinden. Da’s niet mijn probleem. Je weet ook dat te veel chips slecht voor je is, maar daar waarschuwt een supermarkt je ook niet voor.” Opvallend genoeg gebruikt hij zelf helemaal niets.
Politiek
Gemeenten luiden inmiddels de noodklok en vragen om een landelijk beleid rondom lachgas. Landelijke politici zijn daar voorzichtiger in. Zij willen eerst een duidelijk onderzoek naar de risico's. Ook zijn er partijen die denken dat het een hype is die overwaait. Dat terwijl FunX al in 2016, naar aanleiding van een FunX Lachgas Radiospecial, bij de Tweede Kamer heeft aangekaart dat lachgas vaker wordt gebruikt dan men denkt.
Opdonderen met die zooi
De negatieve effecten van langdurig en veelvuldig gebruik van lachgas zijn inmiddels bekend en kunnen schokkend zijn, maar de onderzoeken naar kleine hoeveelheden lachgas en het effect daarvan op je hersenen, moeten volgens Kwa nog goed worden gevoerd: “Waarschijnlijk loop je niet of weinig risico, maar dat is nog niet helemaal goed onderzocht. We weten nog niet wat voor effect het heeft op de hersenen zelf.” Het beste is volgens hem dan ook om de informatie goed door te nemen op de website van het Trimbos-instituut. “Wees je bewust van het gebruik, want er kleven risico’s aan. Gebruik het met mate.” Kayla heeft eigenlijk maar één advies als het gaat om lachgas: “Opdonderen met die zooi. Begin er niet aan.”
*Niet zijn/haar echte naam. Naam is bekend bij de redactie.
- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -