Barista Tia (25) is gelukkig met haar 'horecabaantje' en klaar met afkeurende reacties
- News
- Barista Tia (25) is gelukkig met haar 'horecabaantje' en klaar met afkeurende reacties
Besef, geen succesvolle carrière nastreven, wil niet zeggen dat je een mislukkeling zonder ambitie bent. Tegenwoordig lijken goede cijfers, een goede stageplek en een prestigieuze baan bijna de norm voor succes. Moet je per se een chirurg, advocaat of piloot zijn om als ambitieus gezien te worden? Het lijkt tegenwoordig bijna een must om te streven naar de top. Maar de trotse en gepassioneerde barista Tia (25) gaat tegen al die verwachtingen in.
fuck de verwachtingen
Tia maakte een paar maanden geleden een krachtig statement op Facebook. Ze schreef dat ze helemaal klaar is met de afkeurende reacties die ze regelmatig ontvangt als ze vertelt dat ze fulltime barista is. Het bericht kreeg duizenden likes en comments van mensen die het met haar eens waren.
"Zelfs wanneer alles goed is, is het nog steeds niet goed genoeg. Want blijkbaar moet je meer. En met meer bedoel ik in dit geval studeren. Ik doe mijn werk met plezier, ik heb een vast contract, ben assistent-bedrijfsleidster, heb op mijn tweeëntwintigste al een huis gekocht en ben getrouwd. Maar ook al was ik 'gewoon’ barista en woonde ik in een klein huurappartementje; dan was dit ook goed genoeg. [...] En begrijp me niet verkeerd: ik heb megaveel respect voor alle hardwerkende studenten, maar fuck de verwachtingen. Doe het voor jezelf, doe waar jij gelukkig van wordt, laat je kinderen doen waar zij gelukkig van worden. Of dit nou wordt bereikt met een studie of met een - in jouw ogen - simpele baan. [...] Ik heb vaak gedacht dat dit niet goed genoeg was. Dat IK niet goed genoeg was. Ik heb er om gehuild, het gevoel gehad dat ik niks met m'n hersenen deed en me zo gefrustreerd gevoeld omdat ik niet wist wat ik wilde. Maar nu weet ik het wel: ik wil gelukkig zijn. En ja, dat ben ik. Zelfs met mijn ‘horecabaantje’."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De blik in zijn ogen
Tia ergert zich aan de denigrerende opmerkingen over haar baan, omdat ze merkt dat werken in de horeca onderschat wordt. "Ik krijg heel vaak de vraag of ik dit tijdelijk doe. Als ik dan uitleg dat dit mijn vaste baan is, vragen ze waarom ik niet verder studeer. Het zat me altijd dwars dat mensen de vraag zo stellen alsof het niet goed genoeg is wat horecamedewerkers doen", vertelt ze aan FunX. Maar het was één klant die Tia's emmer écht deed overlopen. Ook hij vroeg met een afkeurend gezicht of dit echt het enige was wat ze deed. "Die blik van die man vond ik zó teleurstellend dat het me bleef irriteren." Ze kon de gebeurtenis niet uit haar hoofd zetten en op een gegeven moment besloot ze het maar van zich af te schrijven."Mijn werkgever vroeg of hij het mocht delen, omdat het een inspiratie en bemoediging voor anderen kon zijn. En toen ging het viral."
ambitie
Tia is hartstikke gelukkig met haar werk. Ze struggelde jarenlang op school en voelt zich nu eindelijk op haar plek. Dat ze niet verder is gaan studeren, betekent niet dat ze geen ambitie heeft. Ze probeert zich constant te ontwikkelen door cursussen te volgen en wordt daarin ook gestimuleerd. "Als je wil dan kan je heel ver komen bij ons, er zijn veel mogelijkheden." Wellicht wordt ze ooit bedrijfsleider, maar dat is niet per se haar einddoel. "Je weet niet hoe het leven gaat. Het is ook goed als ik me bedenk."
Geluk
Hoewel Tia aangeeft een fijne werkplek met fantastische collega's te hebben, is dat niet het enige wat haar gelukkig maakt. "Werk is belangrijk, maar er is ook meer." Voor haar betekent geluk ook dat ze gezond is en elke dag in een liefdevolle en veilige omgeving thuiskomt.
Prestatiegeneratie
Waar komt de druk om een veeleisende baan te hebben eigenlijk vandaan? Jeroen van Baar schreef op zijn 23ste het boek De Prestatiegeneratie: een pleidooi voor middelmatigheid, waarin hij uitlegt waar die drang naar excelleren vandaan komt. Volgens hem voelt de huidige generatie jongeren constant de druk om de juiste beslissingen te nemen en uit te blinken in alles wat ze doen. "Niet alleen qua carrière, maar ook op sociaal gebied," vertelt hij aan FunX.
"Onze maatschappij stimuleert je om zo door het leven te gaan. Je moet je leven optimaliseren. Op school en werk, je moet de juiste voeding eten, naar de sportschool gaan, een interessante reis maken."
Luxeprobleem
De generatie van nu heeft te maken een luxeprobleem. "Het is tegenwoordig mogelijk om alle facetten van je leven te optimaliseren. Je hoeft bijna nooit genoegen te nemen met minder." Hoewel je vrijer dan ooit bent om je leven in te richten, brengt dat ook keuzestress met zich mee. "Je krijgt het gevoel dat je de perfecte keuze moet maken. En als je dan een keuze maakt en je bent er niet gelukkig mee, lijkt het je eigen schuld, want je had zoveel keuze", legt Jeroen uit.
Social media
Keuzestress wordt ook versterkt door social media, want daar word je continu geconfronteerd met al die keuzes. Scroll even door je Instagram-feed en je ziet wat anderen allemaal doen en presteren en zo kun je aan jezelf gaan twijfelen. "Het is steeds moeilijker om niét te weten wat je mist, omdat je jezelf continu met anderen vergelijkt."
maatstaven
Eén bijwerking van de prestatiegeneratie is volgens Jeroen dat je niet alleen hard werkt om het onderste uit de kan te halen voor jezelf, maar dat je daarmee ook een beetje de maatstaven van mensen om je heen gebruikt. "Dus als jij op vakantie wil en dat op Insta wil plaatsen, dan ga je naar een bestemming die anderen ook cool vinden. We zijn steeds minder onszelf in de keuzes die we maken."
Gemotiveerd
"De uitdaging is om je los te maken van de verwachtingen van buitenaf en dat je iets doet dat bij je past", vertelt Jeroen. Dat is duidelijk, maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Volgens hem wordt je het gelukkigst als je een carrièrepad vindt waar je - zonder invloeden van buitenaf - gemotiveerd van wordt. Heb je dat eenmaal gevonden, dan moet je je daar aan vast blijven houden.
"Heb moed en durf daarbij eigenwijs te zijn. Het kiezen voor een carrière is een lange en onzekere weg. Je wordt gebombardeerd met tips van buitenaf en zo is het moeilijk om vast te houden aan je eigen idee, maar dat is wel belangrijk. Je hoeft niet keihard te werken, het is ook oké als je niet competitief erin bent. Het is wel belangrijk dat je hetgeen doet waardoor je in je element bent."
Middelmatig
Jeroen pleit in zijn boek ook voor middelmatigheid. Daarmee bedoelt hij niet dat je genoegen moet nemen met minder en alleen nog maar zessen op school moet gaan halen, maar wel dat je die drang naar perfectie achter je kunt laten. Volgens hem word je gelukkiger als je wat meer tevreden bent over veel gebieden van je leven.
Wees jezelf
Je oprecht goed voelen bij wat je doet, is ook de boodschap die Tia mee wil geven. Ze komt wel eens ongelukkige leeftijdsgenoten tegen die tegen hun zin in studeren, omdat hun ouders of de maatschappij die verwachting hebben. Tegen hen zou ze willen zeggen: "Ga ontdekken wie je zelf bent en wat jij wilt. Voor de mensen die om je geven en van wie jij de mening belangrijk vindt, zou het belangrijkste moeten zijn dat je jezelf bent."
Gelukkig met je baan
Ook veel FunX-luisteraars sluiten zich aan bij de boodschap dat je ook zonder een succesvolle carrière gelukkig kan zijn. Toen Giorgio en Vanessa in de luisteraars vroegen of zij blij zijn met hun 'gewone baan', stroomde de FunX-app vol met reacties!
"Ik heb zeker naar mijn zin als postbezorger. Ik vind het helemaal mooi. Betaald misschien niet perfect, ik had wat meer kunnen verdienen [...] maar ik vind het op dit moment wel prima zo. Ik geniet van mijn leven. Ik heb alles op de rit. Mijn familie is gelukkig. God bless!"
- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
FunX
COLUMN: Waarom millennials zichzelf kwijtrakenSport
Veel lof voor Mbappé na fenomenale prestatie: 4 goals in 13 minutenFunX Beseft
Rayan werd onterecht gediagnosticeerd met Asperger: "Ik kreeg de verkeerde therapie en medicatie"FunX Beseft
Wanneer geluiden je gek maken: "Als ik iemand hoor eten, wil ik het liefst slaan"