FunX

Abdelkarim stopt met verkoop lachgas: “Mijn broertje ging er kapot aan”

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Abdelkarim stopt met verkoop lachgas: “Mijn broertje ging er kapot aan”

Ondernemer Abdelkarim El Hafian verkocht al jaren lachgas aan zijn klanten, maar heeft na vier jaar besloten om hier onmiddellijk mee te stoppen. Ondanks dat het goed verdiende, neemt hij er afstand van, omdat hij zag wat het met zijn klanten deed. Helaas raakte ook zijn broertje er ernstig verslaafd aan. In Start met Fernando vertelde Abdelkarim hier meer over.

"Dit is niet hoe ik geld wil verdienen."

Toenemende leugens

Abdelkarim merkte dat het lachgasgebruik van zijn broertje steeds meer stiekem werd en dat zijn leugens toe begonnen te nemen. Zijn verslaving werd op een gegeven moment zo erg dat Abdelkarim zijn broertje niet meer herkende.

"Toen dacht ik bij mezelf van: het gaat niet goed zo. Dit is niet de persoon die ik kende. Dit is niet mijn broertje. [...] Uiteindelijk dacht ik steeds meer van: ik ga ermee kappen. Ik zag ook hoe mijn moeder eraan leed."

Duidelijk signaal

Een duidelijk signaal afgeven aan ondernemers en groothandels: dat is vooral Abdelkarims doel. "We zien dat het de verkeerde kant opgaat. Je hoeft niet te wachten tot de regering ons stopt. Geef het goede voorbeeld. Geld is niet alles en dit is niet hoe ik geld wil verdienen." Ook voor de mensen die zelf lachgas gebruiken en verslaafd zijn, heeft hij een duidelijke boodschap: "Behoed jezelf. Je hebt een lichaam en zorg er goed voor. Erken je probleem. Zoek hulp en probeer eruit te komen."

Hoop

Zijn broertje was 20 jaar toen hij zwaar verslaafd was aan lachgas was. Inmiddels is hij 21 jaar en gaat het nu gelukkig een stuk beter met hem. Het is dus nog allemaal vrij recent. Abdelkarim is blij met hoe het nu gaat, maar weet dat zijn broertje nog een lange weg te gaan heeft. "Hij is nu keihard aan het trainen. Gelukkig wist hij eruit te komen, dus er is nog hoop. Maar het is wel heel moeizaam. Het vertrouwen is weg, dus je moet weer opbouwen wat je in al die jaren opgebouwd hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie