Up 2 Date

Dit jaar al bijna 1000 verkeersincidenten door lachgas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit jaar al bijna 1000 verkeersincidenten door lachgas

Lachgas is populairder dan ooit en daar maken veel mensen zich zorgen over. Zelfs in de auto worden de op het oog onschuldige ballonnetjes gebruikt. Dat dit echter supergevaarlijk is, blijkt opnieuw uit nieuwe cijfers van de politie. Lachgas zorgde dit jaar namelijk al voor 960 verkeersincidenten. Dat is 2,5 keer zoveel als in heel 2018.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steeds meer ongelukken

Vorig jaar zorgde lachgas voor 380 verkeersincidenten. In 2017 waren dit er 130 en in 2016 waren het er 60. Cijfers over doden en gewonden door lachgasgebruik zijn er niet, maar volgens de politie zijn zulke gevallen er wel degelijk. Hoofdinspecteur Paul Broer laat weten dat de politie mensen 'gevaarlijke manoeuvres ziet uithalen in het verkeer doordat zij een ballon aan het vullen zijn of aan de mond zetten'.

"Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid."

Niet verboden

Het bezitten of gebruiken van lachgas is (nog) niet verboden. Wel verbieden steeds meer gemeenten en evenementen de handel ervan. Daarnaast is het wél strafbaar om te rijden onder invloed. De politie en het Trimbos Instituut waarschuwen dat lachgas schadelijk kan zijn voor je hersenen of longen en dat het gebruik ervan in het verkeer erg gevaarlijk is. Zelfs uren na het gebruik ervan kan het gas je rijgedrag beïnvloeden.

Moet kunnen?

Wat zorgwekkend is, is dat veel jongeren die in de auto een ballonnetje gebruiken hier geen gevaar in zien. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert en de NOS: 47% van de ondervraagden vindt dat het moet kunnen en denkt dat het geen invloed heeft op hun rijstijl.

Campagne

Veilig Verkeer Nederland gaat actie ondernemen. Zij starten binnenkort een campagne tegen het gebruik van lachgas in het verkeer. Deze zal vooral gericht zijn op jongeren en ook rijinstructeurs zullen gevraagd worden om aandacht te besteden aan dit probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie