'Klachten bij mensen met psychiatrische aandoeningen toegenomen'
- News
- 'Klachten bij mensen met psychiatrische aandoeningen toegenomen'
De psychische klachten bij mensen met ernstige psychiatrische problemen nemen sinds de coronacrisis toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en MIND. Het onderzoek werd gedaan onder zeshonderd patiënten die langere tijd last hebben van pyschische klachten, zoals een bipolaire stoornis, psychose of een aanhoudende depressie.
Weinig hulp
Door de coronacrisis zijn de veranderingen in de hulpverlening groot. Bij twee op de drie patiënten die voor de crisis hulp ontvingen, is de zorg aangepast of zelfs helemaal weggevallen. Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts een kwart van de ondervraagde patiënten face-to-facecontact had met een hulpverlener. Sinds april was dat vanwege een versoepeling van de maatregelen wel weer mogelijk geweest.
Van alle ondervraagden vindt 38 procent dat er momenteel te weinig hulp is. Een kleine meerderheid is wel tevreden over hoe het nu gaat. Dat komt met name doordat er met die groep is overlegd over de vorm van contact.
Meer of minder klachten
Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent meer psychische klachten ervaart dan voor de coronacrisis. Mensen met een psychose geven daarentegen juist aan "evenveel of zelfs minder psychische klachten" te hebben.
"Sommigen voelen zich als een vis in het water met deze maatregelen", vertelt Hans Kroon, programmahoofd Zorg & Participatie bij het Trimbos-instituut, aan RTV Utrecht. "Maar een grote groep begint somber te worden. Ze maken zich druk; hoe gaat het met Nederland? Hoe gaat het verder met mij? Ze missen contact met relaties en worden overweldigd door het nieuws over corona. Dat leidt tot angst, stress en meer somberheid."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oplossing
Volgens Kroon moeten hulpverleners beter overleggen met de patiënten over de vorm van contact en behandeling. "Aan de helft van de mensen is niet gevraagd: hoe wil jij je hulp hebben? Wil je beeldbellen? Wil je dat een hulpverlener langskomt? Mensen krijgen nu hulp op de manier die de hulpverlener uitkomt en daar zijn ze ontevreden over."
Daarnaast vindt Kroon dat er meer aandacht moet worden besteed aan de dagbesteding van psychiatrische patiënten. "Mensen ervaren veel problemen met hoe ze de dag doorkomen met het wegvallen van normale dagtaken. Het is belangrijk dat daarin perspectieven worden gevonden waardoor mensen minder de somberheid in gaan."
Lees ook
Up 2 Date
Eenzaam zonder quarantaine-bae: '7 op 10 singles mist fysiek contact'Films, Series & TV
Netflix komt met live coronashow over mentale gezondheidOMG
Huidhonger door zelfisolatie: als je de knuffels van je matties mistUp 2 Date
Schokkende details over racisme bij DUO: studenten van kleur kregen vaker boetes en huisbezoeken