Up 2 Date

Peru krijgt derde president in een week tijd na hevige protesten

foto: AFP / EPAfoto: AFP / EPA
  1. Newschevron right
  2. Peru krijgt derde president in een week tijd na hevige protesten

Peru heeft Francisco Sagasti benoemd tot nieuwe interim-president van het land. Hij is daarmee alweer de derde president in een week tijd. Manuel Merino stapte zondag na nog geen week op als interim-president. Diens voorganger Martin Vizcarra werd vorige week nog afgezet als president, wat voor veel onrust zorgde.

Steekpenningen

Merino volgde vorige week de afgezette Martin Vizcarra op. Dat zorgde voor veel woede en ophef in Peru, waarna in het hele land mensen de straat opgingen. Vizcarra zou in 2014 steekpenningen hebben aangenomen, maar ontkent die beschuldigingen. Toch werd hij uiteindelijk afgezet nadat een meerderheid in het parlement daarvoor stemde. Hoewel Vizcarra niet populair was in het parlement, kon hij wel op grote steun van de bevolking rekenen.

Protesten

Grote protesten braken uiteindelijk uit in het Zuid-Amerikaanse land, de grootste in jaren. Vooral zaterdagavond was er veel onrust. Bij die protesten vielen zeker twee doden en raakten tientallen mensen gewond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vreugde bevolking door nieuwe president

Naar aanleiding van de protesten besloot Merino uiteindelijk na enkele dagen af te stappen. Sagasti werd maandag aangewezen als nieuwe interim-president van het land, tot vreugde van een groot deel van de bevolking. Sagasti was namelijk een van de weinigen in het Peruaanse parlement die tegen het afzetten van Vizcarra stemde. Daardoor kan hij op veel steun rekenen van de bevolking. Hij blijft waarschijnlijk interim-president tot de verkiezingen in april 2021.

Ster advertentie
Ster advertentie