Up 2 Date

Deze maand was de warmste februari ooit gemeten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Deze maand was de warmste februari ooit gemeten

Klimaatverandering blijft een veelbesproken onderwerp. En hoewel het soms niet zo zeer te merken is aan de temperatuur, blijven we recordmaanden meten qua temperatuur. Zo ook in februari.

RECORD UIT 1990 VERBROKEN

Volgens de laatste voorspellingen van Weeronline zal de gemiddelde temperatuur in De Bilt variëren tussen 8,1 en 8,3 graden Celsius, waarmee het vorige record van 7,6 graden uit 1990 ruimschoots is overtroffen. Gewoonlijk bedraagt de gemiddelde temperatuur in deze wintermaand slechts 4,2 graden. Dit is dus bijna het dubbele van het gemiddelde.

ZUIDWESTENWIND

De uitzonderlijke warmte is te danken aan een aanhoudende zuidwestenwind, die gedurende de maand een stroom van ongewoon milde lucht naar onze streken bracht. Dit resulteerde in nachttemperaturen die gemiddeld 6 graden hoger lagen dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Opvallend genoeg daalde het kwik slechts op twee dagen, de 7e en 8e februari, net onder het vriespunt, met een minimale temperatuur van -0,2 graden Celsius. De warmste dag was 15 februari, toen De Bilt een temperatuur van 15,5 graden in februari noteerde, waarmee de eerste officiële lentedag van 2024 een feit was. Op dezelfde dag werd in Woensdrecht zelfs een temperatuur van 18 graden gemeten, het warmst voor die datum ooit.

OOK DE NATSTE MAAND

Het zou Nederland niet zijn als we alleen maar meevallers hadden wat betreft het weer. Naast de warmterecords, behoort februari 2024 namelijk ook tot een van de natste februarimaanden ooit gemeten, met een gemiddelde neerslag tussen de 110 en 120 millimeter. Dit plaatst de maand op de vierde of vijfde positie in de lijst van natste februarimaanden sinds het begin van de registraties in 1906. Tevens hadden we gemiddeld weinig uitzonderlijk warme dagen. Zo hadden we vier jaar geleden nog te maken met meerdere dagen van boven de 18 graden, zoals te zien is in de video hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie