Up 2 Date

'Nog nooit was het zo warm in Nederland als in 2020'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Nog nooit was het zo warm in Nederland als in 2020'

Afgelopen zomer was het tropisch warm in Nederland, met temperaturen die soms opliepen tot ver boven de 30 graden. Volgens WeerOnline.nl is 2020 zelfs het warmste jaar ooit gemeten in Nederland.

Warmer dan normaal

De gemiddelde temperatuur in Nederland was dit jaar 12,7 graden, terwijl 11,1 graden 'normaal' is. In 2007 was de gemiddelde temperatuur ook 12,7 graden, alleen wanneer men verder kijkt dan achter de komma was het dit jaar nog net ietsjes warmer.

Meerdere records

Ondanks dat die warmte door heel Nederland te voelen was, zijn er wel regionale verschillen. Zo was het in het zuiden vaak het warmst, vooral in steden als Maastricht en Eindhoven.

Veel warme dagen

Het clichébeeld dat het in Nederland altijd maar regent en koud is, is ook aan verandering onderhevig. Er waren dit jaar namelijk al 104 warme dagen, waarop het warmer dan 20 graden was. Dat zijn 19 dagen meer dan wat gemiddeld is in Nederland. Het aantal echt zomerse dagen (25 graden of meer) is dit jaar opgelopen tot 31, 5 meer dan gemiddeld. Tropisch warm (warmer dan 31 graden) was het twaalf keer, wat vier keer zo veel is als gemiddeld. Kortom, voor tropische temperaturen hoef je allang niet meer het vliegtuig te pakken, die vind je tegenwoordig gewoon in je achtertuin.

Ster advertentie
Ster advertentie