Up 2 Date

Advocaten Natacha Harlequin en Sander Janssen kijken vooruit in 'M': Hoe nu verder in racismedebat?

foto: NPO
  1. Newschevron right
  2. Advocaten Natacha Harlequin en Sander Janssen kijken vooruit in 'M': Hoe nu verder in racismedebat?

Al twee weken lang domineert het racismedebat de Nederlande televisie en Margiet van der Linden vond het dan ook tijd om de balans op te maken: waar staan we nu in het debat en hoe moeten we verder? Samen met strafrechtadvocaten Natacha Harlequin en Sander Janssen bespreekt ze in M deze vraag en denken ze samen na over vervolgstappen.

Spannend

Natacha laat al langer haar stem horen in het racismedebat en Sander deelde vorige week zijn mening over het debat met een serie tweets. "Ik ben bezorgd over de toon van het debat. Ik denk dat de meeste mensen het eens zijn over het probleem, maar te veel de terminologie uit de Verenigde Staten importeren, wat het debat alleen maar polariseert. Hierdoor zijn we bezig met elkaar te bestrijden, in plaats van samen te zoeken naar een oplossing. Ik denk dat we moeten proberen onszelf beter in de ander te verplaatsen," stelt hij. Natacha denkt daar echter anders over. "Als je je verplaatst in de ander, dan zou het zo moeten zijn dat een wit persoon zich zou moeten verplaatsen in een zwart persoon. Dat is niet meer aan de orde. Jij kan niet voelen wat ik voel," nuanceert ze.

Gesprekken met Rutte

Natacha vindt dat het tijd wordt dat Rutte zich actief met de kwestie gaat bemoeien en heeft zelfs al nagedacht over hoe dit kan worden vormgegeven. De strafrechtadvocate ziet graag dat Akwasi achter gesloten deuren met de premier in gesprek gaat om zo tot een plan te komen waarmee het kabinet racisme actief kan bestrijden. "Ik denk dat dat heel interessant zou zijn. Ik heb Akwasi gevraagd of hij daar open voor staat en zijn antwoord was 'ja'. Ik heb vandaag de VVD gebeld en gevraagd of ik een verzoek neer kan leggen. Het is nu namelijk de tijd om te door te pakken, breng mensen met elkaar in contact."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stappenplan

Natacha hoopt dat er, net zoals bij een formatie, verschillende partijen in het debat op deze manier elkaar kunnen vinden en met daadwerkelijke oplossingen kunnen komen, bijvoorbeeld in de vorm van een stappenplan. "Dit moet de volgende stap zijn, we moeten nu doorpakken." Bekijk hier het hele gesprek.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie